Här kan du läsa hela Nordic studies on alcohol and drugs temanummer om dryckesvanor i Norden, med bland annat artikeln Trends in older people’s drinking habits, Sweden 2004–2017. På den populärvetenskapliga webbplatsen Popnad skriver forskarna om hur drickandet i den äldre befolkningen i Sverige har utvecklats under perioden.

Sveriges äldre dricker oftare
Alkohol är en starkt bidragande orsak till sjukdomsbördan i samhället. Äldre personer är också känsligare för alkohol och har lättare att få problem på grund av sitt drickande. Enligt tidigare studier indikerar det ökande antalet äldre personer och den ökande konsumtionen att alkoholen kan bli ett växande problem för såväl enskilda individer som för samhället.
Tidskriften Nordic studies on alcohol and drugs, NAD, publicerar i ett temanummer färska studier om alkoholvanor bland äldre personer i Norden. En av studierna visar att äldre i Sverige dricker vid fler tillfällen än tidigare. Till grund för studien ligger 253 281 telefonintervjuer som har genomförts under perioden 2004—2017 med ett representativt urval från den vuxna befolkningen.
Med hjälp flera olika mått av alkoholkonsumtion undersöker forskarna Jonas Raninen och Neda Agahi vid Karolinska institutet om det är dryckesfrekvensen, mängden per tillfälle eller dryckesmönstret som har ändrats, samt hur konsumtion och dryckesmönster ändrats i olika grupper.
Resultaten visar tydliga förändringar i den äldre befolkningens alkoholkonsumtion. Alla grupper i åldrarna 65–79 år dricker i dag oftare än vad motsvarande grupper gjorde i början av 2000-talet, och det är fler äldre personer som överhuvudtaget dricker alkohol.
Andelen som intensivkonsumerar alkohol har även den ökat, med tydligast ökningar bland kvinnor och de som är 70–79 år. Däremot dricker äldre personer inte mer per tillfälle, snarare har ökningarna kommit av att antalet dryckestillfällen ökat.
Forskarna påpekar dock att äldre personer i Sverige fortsatt har en relativt låg alkoholkonsumtion och fortfarande är den åldersgrupp som dricker minst. Det återstår därför att se om ökningarna även leder till fler alkoholrelaterade skador i den äldre befolkningen.
I framtiden är det också viktigt att inkludera de som är 80 år och äldre i forskningen: tidigare studier har visat att drickandet ökat även bland dem under början av 2000-talet.
Relaterat

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Åldrandets oundviklighet
Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…