Ta chansen att påverka äldreforskningens inriktning
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, ska samordna och skapa en överblick över den svenska forskningen inom äldreområdet. För att kunna planera framtida satsningar på äldreforskningen arbetar man nu med att analysera och prioritera de kunskapsbehov som finns. Man har bland annat gått igenom de projekt man redan finansierar, gjort en kartläggning av forskningsfältet och fört dialog med en rad viktiga aktörer.
Nu är det dags för nästa steg i arbetet. För att komplettera analyserna bjuder Forte in representanter från forskarsamhället, där forskare inom hälsa, arbetsliv och välfärd eller äldre och åldrande är välkomna att besvara en enkät om hur forskningsrådet bör prioritera framöver.
Sista dagen att besvara enkäten är den 30 november.
Relaterat

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre
Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre genom att göra användningen av digitala verktyg lättare.

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem
Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar på att ensamhet kan kopplas till sömnsvårigheter och ökad läkemedelsanvändning.

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.
Fler nyheter

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.