Tandvården vill inte tappa kontakten

Nya rutiner för kallelser till tandvården som är särskilt inriktad på sköra äldre utvecklas just nu av olika Folktandvårdsorganisationer. Samtidigt behövs bättre utbildningsinsatser för vård- och omsorgspersonal. Det visar en ny rapport som har undersökt tandvårdens största forsknings- och utvecklingsområden.

Cirka 70 procent av Folktandvårdsorganisationerna runtom i landet satsar på forskning och utveckling som motverkar att tandvårdskontakten med äldre försvinner, enligt rapporten från Akademiskt centrum för äldretandvård, ACT. De som löper störst risk att förlora kontakten med tandvården är äldre som är sköra och bor hemma.

Ett utvecklingsarbete gäller Samtalsmodellen, som innebär att när en patient lämnar ett återbud frågar kliniken om de får höra av sig per telefon efter fyra veckor. Då ställs bland annat frågor om patientens allmänna tillstånd.

– Det handlar om till exempel upplevda problem med munnen och om patienten får hjälp i vardagen. Praktisk information om resor fram och tillbaka till kliniken och ekonomiska stöd som kan vara aktuella för patienten ingår också. Samtalet är tänkt att på ett positivt sätt informera om vikten av fortsatta tandvårdsbesök, säger Jesper Dalum, författare till rapporten.

Rapporten visar också att munhälsoutbildningar som ges till vård- och omsorgspersonal av regionerna behöver effektiviseras. Enligt Jesper Dalum ser utbildningarnas innehåll och implementering olika ut i olika regioner. Tidigare studier har visat att även med en god teoretisk kunskap om munhälsa är det svårt att implementera den praktiskt.

– En lösning vore att komplettera utbildningen med en nationell webbutbildning, något som har potentialen att nå fler vård- och omsorgsarbetare än i dag., säger han.

En annan komplettering som Jesper Dalum föreslår är en utbildning i hur vårdpersonal främjar någons munhälsa samt utbildning i relation till olika sjukdomar, till exempel demens, parkinsons och stroke.

Läs rapporten här

Relaterat

Muntorrhet vanligast bland äldre kvinnor

En stor studie har följt svenskar från 50 till 70 år års åldern för att undersöka förekomsten av muntorrhet. Resultaten visar att muntorrhet är vanligast bland kvinnor och på natten.

Tandvård mot benskörhet

Genom ett närmare samarbete med sjukvården kan tandvården spela en viktig roll för att upptäcka benskörhet och förebygga benbrott. Men under sitt avhandlingsarbete har nydisputerade tandläkaren Joanna Gullberg noterat att intresset från läkarkåren är svagt.

Sköra personer nytt fokus för tandvården

Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för tandvård riktar extra uppmärksamhet mot personer som behöver särskilt stöd på grund av skörhet eller funktionsnedsättning.

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.