Tandvården vill inte tappa kontakten

Nya rutiner för kallelser till tandvården som är särskilt inriktad på sköra äldre utvecklas just nu av olika Folktandvårdsorganisationer. Samtidigt behövs bättre utbildningsinsatser för vård- och omsorgspersonal. Det visar en ny rapport som har undersökt tandvårdens största forsknings- och utvecklingsområden.

Cirka 70 procent av Folktandvårdsorganisationerna runtom i landet satsar på forskning och utveckling som motverkar att tandvårdskontakten med äldre försvinner, enligt rapporten från Akademiskt centrum för äldretandvård, ACT. De som löper störst risk att förlora kontakten med tandvården är äldre som är sköra och bor hemma.

Ett utvecklingsarbete gäller Samtalsmodellen, som innebär att när en patient lämnar ett återbud frågar kliniken om de får höra av sig per telefon efter fyra veckor. Då ställs bland annat frågor om patientens allmänna tillstånd.

– Det handlar om till exempel upplevda problem med munnen och om patienten får hjälp i vardagen. Praktisk information om resor fram och tillbaka till kliniken och ekonomiska stöd som kan vara aktuella för patienten ingår också. Samtalet är tänkt att på ett positivt sätt informera om vikten av fortsatta tandvårdsbesök, säger Jesper Dalum, författare till rapporten.

Rapporten visar också att munhälsoutbildningar som ges till vård- och omsorgspersonal av regionerna behöver effektiviseras. Enligt Jesper Dalum ser utbildningarnas innehåll och implementering olika ut i olika regioner. Tidigare studier har visat att även med en god teoretisk kunskap om munhälsa är det svårt att implementera den praktiskt.

– En lösning vore att komplettera utbildningen med en nationell webbutbildning, något som har potentialen att nå fler vård- och omsorgsarbetare än i dag., säger han.

En annan komplettering som Jesper Dalum föreslår är en utbildning i hur vårdpersonal främjar någons munhälsa samt utbildning i relation till olika sjukdomar, till exempel demens, parkinsons och stroke.

Läs rapporten här

Relaterat

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att tandhygienister är något bättre på att upptäcka och förebygga muntorrhet i jämförelse med tandläkarna.

Muntorrhet vanligast bland äldre kvinnor

En stor studie har följt svenskar från 50 till 70 år års åldern för att undersöka förekomsten av muntorrhet. Resultaten visar att muntorrhet är vanligast bland kvinnor och på natten.

Tandvård mot benskörhet

Genom ett närmare samarbete med sjukvården kan tandvården spela en viktig roll för att upptäcka benskörhet och förebygga benbrott. Men under sitt avhandlingsarbete har nydisputerade tandläkaren Joanna Gullberg noterat att intresset från läkarkåren är svagt.

Fler nyheter

Råd för framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.