Foto: Mostphotos/Doug Olson

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att tandhygienister är något bättre på att upptäcka och förebygga muntorrhet i jämförelse med tandläkarna.

Det är vanligt att munnen blir torrare när vi åldras, vilket också bero på att vissa mediciner och olika sjukdomar orsakar muntorrhet. När salivproduktionen minskar kan det leda till olika problem med hälsan. Tandläkare och tandhygienister kan uppmärksamma problemet och till exempel föreslå lämpliga åtgärder för ökad mängd saliv, eller om läkare bör kontaktas. Men forskningen om klinisk behandling av patienter med muntorrhet inom allmän tandvård är begränsad.

Nu har forskare på Malmö universitet och Göteborgs universitet undersökt hur medveten svensk tandvårdspersonal är om salivfunktion, potentiella orsaker och komplikationer kring muntorrhet och vad de ställer för frågor till sina patienter. Forskarna har också undersökt om längden på yrkeserfarenhet har någon betydelse.

De skickade ut en enkät och fick svar från 241 tandläkare och 257 tandhygienister som arbetar inom allmäntandvården inom Folktandvården.

Resultaten från enkäten visar att personer som var 65 år eller äldre oftare blev tillfrågade om muntorrhet, 93 procent, jämfört med yngre och att tandhygienister oftare stötte och frågade patienter med muntorrhet, 61,1 procent, än tandläkare, 48,5 procent.

Tandhygienisterna föreslog oftare förebyggande tandvård, hade en högre medvetenhet om orsaker och komplikationer av muntorrhet samt mätte salivutsöndringen i högre utsträckning än tandläkarna. Tandläkarna hade dock en högre medvetenhet om saliven olika funktioner än tandhygienisterna. Personal som hade arbetat mer än tio år med tandvård inom båda yrkeskategorierna förslog förebyggande tandvård och mätte patienternas salivutsöndring oftare de med kortare tid inom yrket.

Läs den vetenskapliga studien

Amela Fisic, Hulya Cevik Aras, Ulrica Almhöjd och Annica Almståhl (2024). Dental care professionals’ awareness of oral dryness and its clinical management: a questionnaire-based study. BMC Oral health.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…