Kvinna håller mobiltelefon

Smart sensorteknik hjälper parkinsonpatienter

I sin avhandling visar Somayeh Aghanavesi hur man kan samla in data från parkinsonpatienters tekniska hjälpmedel, för att utveckla bättre behandlingsmetoder.

Somayeh Aghanavesi har skrivit sin doktorsavhandling Sensor-based knowledge and data-driven methods: A case of Parkinson’s disease motor symptoms quantification i ämnet mikrodataanalys vid Högskolan Dalarna. Den handlar om att ta fram kunskaps- och datadrivna metoder för att bättre kunna bedöma Parkinsons sjukdom. Svårigheten är att de motoriska symptomen varierar stort både mellan patienter och hos en och samma patient.

Här har Somayeh Aghanavesi valt att använda rörelsesensorer och smarta telefoner och därefter utveckla ett sätt att analysera data, som i sin tur kan ge en bättre behandling för patienterna.

– Resultaten från utvecklingen och utvärderingen av metoderna i denna avhandling visar att den smarttelefonbaserade metoden kan användas för att mäta behandlingsrelaterade förändringar hos patienter med Parkinson. Resultaten från utvecklingen av sensorbaserade kunskaps- och datadrivna metoder visar hög konvergensgiltighet. Resultaten som samlats in från flera motortest var lovande och ledde till giltiga, tillförlitliga och lyhörda mått på Parkinson-motoriska symptom, säger Somayeh Aghanavesi i ett pressmeddelande.

Relaterat

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…