Kvinna håller mobiltelefon

Smart sensorteknik hjälper parkinsonpatienter

I sin avhandling visar Somayeh Aghanavesi hur man kan samla in data från parkinsonpatienters tekniska hjälpmedel, för att utveckla bättre behandlingsmetoder.

Somayeh Aghanavesi har skrivit sin doktorsavhandling Sensor-based knowledge and data-driven methods: A case of Parkinson’s disease motor symptoms quantification i ämnet mikrodataanalys vid Högskolan Dalarna. Den handlar om att ta fram kunskaps- och datadrivna metoder för att bättre kunna bedöma Parkinsons sjukdom. Svårigheten är att de motoriska symptomen varierar stort både mellan patienter och hos en och samma patient.

Här har Somayeh Aghanavesi valt att använda rörelsesensorer och smarta telefoner och därefter utveckla ett sätt att analysera data, som i sin tur kan ge en bättre behandling för patienterna.

– Resultaten från utvecklingen och utvärderingen av metoderna i denna avhandling visar att den smarttelefonbaserade metoden kan användas för att mäta behandlingsrelaterade förändringar hos patienter med Parkinson. Resultaten från utvecklingen av sensorbaserade kunskaps- och datadrivna metoder visar hög konvergensgiltighet. Resultaten som samlats in från flera motortest var lovande och ledde till giltiga, tillförlitliga och lyhörda mått på Parkinson-motoriska symptom, säger Somayeh Aghanavesi i ett pressmeddelande.

Relaterat

Rörelseforskning på labb i världsklass

Lunds universitet har startat ett experimentellt hälsovetenskapligt labb och samtidigt skapat en ny forskningsinriktning. Målet är att uppnå ett hälsosamt åldrande genom samverkan.

Äldre kan bo kvar hemma längre med smart teknik

Många äldre skadar sig i hemmet. Den som bor ensam har störst risk att råka ut för en olycka. Forskare på Högskolan i…

Psykologisk forskning gör omvårdnadsrobotar bättre

Sociala robotar som utvecklas för äldreomsorgen måste ta hänsyn till den åldrande människans förmågor. Det säger Lucas Morillo vid Örebro universitet efter att…

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…