Träning på att trilla

Att kunna trilla utan efterföljande trassel kräver såväl styrka och balans som bra fallteknik. Just detta tränas i en utbildning där äldre personer får hjälp av fallinstruktörer. Utbildningen heter Falltrygghet för äldre och är en del av träningsprogrammet Judo­4­balance från Svenska judoförbundet.

Falltrygghet för äldre består av gruppträningar som leds av licensierade fallinstruktörer från judoförbundet. I passen ingår fall-, styrke- och smidighetsträning. Målet är att minska antalet personer som behöver söka vård efter ett fall med femtio procent.

– När vi blir äldre blir musklerna svagare, balansen försämras och synen förändras. Det innebär också att man spänner sig och kroppen blir inte lika följsam. Med rätt träning kan den som är äldre ta kontroll över sin kropp och förmåga, säger judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola.

Kurserna i Falltrygghet för äldre ges vid lokala judoklubbar på flera orter i Sverige samt genom samarbeten med andra organisationer. I höst erbjuds Falltrygghet för äldre till exempel av judoförbundet och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm i Birkastan, Bromma och Skarpnäck.

– Framför allt riktar vi oss till vår medlemsorganisation SPF Seniorerna, men kurserna är öppna för alla äldre. Vi hoppas att vårt samarbete kan inspirera andra delar av landet och bidra till äldres hälsa och trygghet, säger Åsa E Jonsson, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…