Träning på att trilla

Att kunna trilla utan efterföljande trassel kräver såväl styrka och balans som bra fallteknik. Just detta tränas i en utbildning där äldre personer får hjälp av fallinstruktörer. Utbildningen heter Falltrygghet för äldre och är en del av träningsprogrammet Judo­4­balance från Svenska judoförbundet.

Falltrygghet för äldre består av gruppträningar som leds av licensierade fallinstruktörer från judoförbundet. I passen ingår fall-, styrke- och smidighetsträning. Målet är att minska antalet personer som behöver söka vård efter ett fall med femtio procent.

– När vi blir äldre blir musklerna svagare, balansen försämras och synen förändras. Det innebär också att man spänner sig och kroppen blir inte lika följsam. Med rätt träning kan den som är äldre ta kontroll över sin kropp och förmåga, säger judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola.

Kurserna i Falltrygghet för äldre ges vid lokala judoklubbar på flera orter i Sverige samt genom samarbeten med andra organisationer. I höst erbjuds Falltrygghet för äldre till exempel av judoförbundet och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm i Birkastan, Bromma och Skarpnäck.

– Framför allt riktar vi oss till vår medlemsorganisation SPF Seniorerna, men kurserna är öppna för alla äldre. Vi hoppas att vårt samarbete kan inspirera andra delar av landet och bidra till äldres hälsa och trygghet, säger Åsa E Jonsson, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…