Träning på att trilla

Att kunna trilla utan efterföljande trassel kräver såväl styrka och balans som bra fallteknik. Just detta tränas i en utbildning där äldre personer får hjälp av fallinstruktörer. Utbildningen heter Falltrygghet för äldre och är en del av träningsprogrammet Judo­4­balance från Svenska judoförbundet.

Falltrygghet för äldre består av gruppträningar som leds av licensierade fallinstruktörer från judoförbundet. I passen ingår fall-, styrke- och smidighetsträning. Målet är att minska antalet personer som behöver söka vård efter ett fall med femtio procent.

– När vi blir äldre blir musklerna svagare, balansen försämras och synen förändras. Det innebär också att man spänner sig och kroppen blir inte lika följsam. Med rätt träning kan den som är äldre ta kontroll över sin kropp och förmåga, säger judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola.

Kurserna i Falltrygghet för äldre ges vid lokala judoklubbar på flera orter i Sverige samt genom samarbeten med andra organisationer. I höst erbjuds Falltrygghet för äldre till exempel av judoförbundet och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm i Birkastan, Bromma och Skarpnäck.

– Framför allt riktar vi oss till vår medlemsorganisation SPF Seniorerna, men kurserna är öppna för alla äldre. Vi hoppas att vårt samarbete kan inspirera andra delar av landet och bidra till äldres hälsa och trygghet, säger Åsa E Jonsson, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…