I anknytning till Nationellt kompetenscentrum Anhöriga har Joana Vicente vid Linnéuniversitetet disputerat med en avhandling om anhörigas insatser för vård och omsorg. Där har hon undersökt anhörigvårdares livssituation och presenterar en rad alarmerande siffror.
Antalet anhörigvårdare i Sverige beräknas till 1,3 miljoner. De flesta av dem har ett arbete, som de försöker kombinera med att ta hand om sina närstående.
– Cirka 40 procent av yrkesverksamma anhöriga upplever en minskad arbetsförmåga till följd av anhörigvårdandet. Var tredje upplever att det är svårt att studera eller göra karriär på grund av anhörigskapet, säger Joana Vicente i en intervju på Linnéuniversitetets hemsida.
I avhandlingen har hon också borrat djupare i skillnaden mellan män och kvinnor som anhörigvårdare. Det visade sig att fler kvinnor går ner i arbetstid, var sjätte kvinna, och mer än dubbelt så stor andel slutar sitt arbete helt, sju procent.
– En möjlig förklaring är att män generellt har mer flexibel arbetstid och därför kan anpassa schemat bättre efter behov. En annan är att kvinnor är de i familjen som tar på sig ansvaret när behov för anhörigskap uppstår och på grund av det slutar arbeta eller går ner i arbetstid, säger Joana Vicente.
Insatserna skiljer sig också åt.
– Kvinnors vårdinsats omfattar generellt sett fler områden än männens. Det kan handla om personlig omsorg, kontakt med vården, medicin och behandling, eller att hjälpa vid fysisk aktivitet. Det är vanligare att män bistår med till exempel administrativt och ekonomiskt stöd, säger Joana Vicente.
Ett annat mönster i avhandlingens resultat är att anhöriga till personer med psykisk ohälsa har det svårare att fortsätta arbeta jämfört med anhöriga till personer med med demenssjukdom. Just skillnaderna mellan olika anhörigvård är betydelsefullt att känna till.
– Tre viktiga faktorer som påverkar upplevelsen av anhörigskapet som svårt och som därmed påverkar arbetsförmågan är huruvida den anhöriga känner psykisk stress, ekonomiska problem samt om den upplever anhörigskapet som tillfredsställande eller inte. Mer behöver göras för att adressera och motverka könsskillnaderna hos yrkesverksamma anhörigvårdare, säger Joana Vicente.