Foto: Syda productions/Mostphotos

UserAge går i graven – Intressentpoolen föds

Det sex år långa programmet UserAge, med fokus på att involvera aköter utanför akademin i forskningen, är slut. Nu bildas Intressentpoolen för att ta tillvara på kunskapen och utveckla metoderna att fånga in civilsamhället i forskningen.

Forskningsprogrammet UserAge satte ljuset på brukarmedverkan och att involvera aktörer utanför akademin i forskningen, och var ett samarbete mellan forskare och brukarrepresentanter vid Lunds universitet, Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitetet. Under sex år har de levererat 25 vetenskapliga artiklar, fyra doktorsavhandlingar, en licentiatavhandling, en antologi, en populärvetenskaplig rapport, populärvetenskapliga artiklar och reportage samt vetenskapliga konferensbidrag. För att inte nämna hur de utvecklat brukarmedverkan i praktiken och kunnat ge tips och verktyg till andra som vill arbeta i samma anda.

Nu är de sex åren till ända och UserAge går i graven. Men det betyder ändå inte att arbetet avslutas. I stället lanserar CASE, Centre for ageing and supportive environments, vid Lunds universitet nu Intressentpoolen, ett nätverk och personregister för att alla som är intresserade av forskning inom åldrande och hälsa enklare ska kunna nås av information och engagera sig.

– Det handlar mycket om relationer, att bygga ett förtroende. Vi har haft svårt att nå vissa grupper. De människorna kan finnas i nätverk hos dem som anmäler sig till Intressentpoolen, så tillsammans kanske vi kan nå dessa grupper, säger Oskar Jonsson, ansvarig för Intressentpoolen, i en nyhet på CASE hemsida.

Fakta
Intressentpoolen

Här kan du läsa mer och anmäla dig till Intressentpoolen.

Relaterat

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…