Välfärdsteknik ger ökad självständighet

Sedan 2017 pågår i Karlstad ett pilotprojekt med en upplevelseverkstad, där både brukare och personal inom vård- och omsorgsförvaltningen själva kan prova välfärdsteknik.

Det finns också möjlighet för biståndsbedömarna att besluta om insatser i form av välfärdsteknik för att bevara de äldres självständighet. Bland insatserna finns dusch- och torkbidé, digital läkemedelsfördelare, ätrobot, trygghetskamera, benlyftare och GPS.

När äldre i stadsdelen Kronoparken i Karlstad tillfrågades om vad de helst skulle vilja klara på egen hand kom personlig hygien, toalettbesök och att kunna äta och klä sig själv högt på önskelistan. Avlastning vid just dessa arbetsuppgifter önskades också av hemtjänstpersonalen. Samtidigt ansåg både brukare och personal att det mänskliga mötet i hemtjänsten behövs.

Det handlar inte om att ersätta personlig hjälp med robotar, säger Linda Gödebu, utvecklingsledare i Karlstad kommun och Cecilia Edqvist, samordnare för upplevelse­verkstaden:

– Där händer behövs ska händer finnas!

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…