Välfärdsteknik ger ökad självständighet

Sedan 2017 pågår i Karlstad ett pilotprojekt med en upplevelseverkstad, där både brukare och personal inom vård- och omsorgsförvaltningen själva kan prova välfärdsteknik.

Det finns också möjlighet för biståndsbedömarna att besluta om insatser i form av välfärdsteknik för att bevara de äldres självständighet. Bland insatserna finns dusch- och torkbidé, digital läkemedelsfördelare, ätrobot, trygghetskamera, benlyftare och GPS.

När äldre i stadsdelen Kronoparken i Karlstad tillfrågades om vad de helst skulle vilja klara på egen hand kom personlig hygien, toalettbesök och att kunna äta och klä sig själv högt på önskelistan. Avlastning vid just dessa arbetsuppgifter önskades också av hemtjänstpersonalen. Samtidigt ansåg både brukare och personal att det mänskliga mötet i hemtjänsten behövs.

Det handlar inte om att ersätta personlig hjälp med robotar, säger Linda Gödebu, utvecklingsledare i Karlstad kommun och Cecilia Edqvist, samordnare för upplevelse­verkstaden:

– Där händer behövs ska händer finnas!

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning i kombination ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.