Vårdanalys fokuserar förändrad åldersstruktur

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, pekar i sin aktuella analysplan ut den ökande andelen äldre som en av de stora utmaningarna för vård, tandvård och omsorg under kommande år. Digitalisering är enligt myndigheten en del av lösningen men det finns också behov av att öka det förebyggande arbetet.

Analysplanen ger den huvudsakliga inriktningen för Vårdanalys arbete. En av flera utmaningar för vården, tandvården och omsorgen är enligt myndigheten att samhällets åldersstruktur förändras. Redan 2035 kommer andelen personer som är 65 år och äldre att vara betydligt större än i dag.

– Det är positivt att allt fler lever längre och friskare liv, men det innebär både utmaningar och möjligheter. Den snabba medicinska och tekniska utvecklingen och digitaliseringen är en del av lösningen för att möta vård- och omsorgsbehovet, men det räcker inte. Det finns också ett stort behov av att öka det förebyggande arbetet inom både hälso- och sjukvården och socialtjänsten, säger Vårdanalys analyschef Cecilia Stenbjörn.

Vårdanalys genomför både egeninitierade uppdrag och regeringsuppdrag. Under året kommer myndigheten särskilt att fokusera på omotiverade skillnader när det gäller den hjälp och det stöd som brukarna får inom socialtjänsten. I hälso- och sjukvården studeras bland annat i vilken utsträckning digitaliseringen kan bidra till en mer jämlik vård. Analysplan 2020 finns att läsa och ladda ner på www.vardanalys.se.

Relaterat

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är mycket stor och kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat sedan 2008. Det visar en ny rapport…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare om man upptäcker att någon har problem med tidsuppfattning.

Fler nyheter

Ministern Anna Tenje framför en postervägg

Ministern diskuterade FoU-frågor hos Stiftelsen Äldrecentrum

I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och diskutera FoU-verksamhet inom äldreområdet.

Äldres delaktighet saknas i dagens demokrati

Gerdt Sundström har läst två antologier om styrning och delaktighet i välfärdssamhället, som till viss del berör villkoren för den äldre befolkningen. De innehåller några guldkorn, men spretar en del och Gerdt Sundström finner föga stöd för att äldre personer…

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia med oavlönat arbete.