Foto på ett trevåningskomplex
Foto: Pixabay

Växande underskott av bostäder för äldre

Antalet kommuner i Sverige som bedömer att de har underskott på bostadsmarknanden har minskat över tid. Men bristen på bostäder för äldre ökar. Det visar en undersökning av Boverket.

Varje år skickar Boverket ut en bostadsmarknadsenkät till landets 290 kommuner. Resultaten för i år visar att färre kommuner rapporterar att de har underskott av bostäder för sina invånare, jämfört med tidigare år. Och i många av landets högskolekommuner råder det överskott av bostäder för studenter.

Samtidigt visar enkäten att underskottet av bostäder för äldre personer ökar. I de kommuner som har trygghetsbostäder ökar underskottet från 43 procent till 52 procent. Bristen på seniorbostäder har också ökat jämfört med 2023.

En kommun uttryckte sig så här i enkäten:

”Då många av de äldre idag bor i otillgängliga bostäder finns ett ökat behov av seniorbostäder med en variation i utformning, geografisk spridning men framför allt till en lägre kostnad då många i dag inte kan efterfråga de seniorbostäder som byggs.”

Läget när det gäller särskilda boenden för äldre är oförändrat. Andelen kommuner med underskott ligger runt 40 procent sedan flera år tillbaka. För två år sedan uppgav 65 procent av kommunerna att de skulle täcka behoven av särskilda boenden inom loppet av två år – i år är motsvarande siffra 55 procent.

I många kommuner är byggnadsprojekt i gång, men processen är långsam och ofta försenad. Vissa uppger att nya boenden planeras, men hinner inte färdigställas i takt med de ökade behoven.

– Av kommunernas kommentarer att döma så behövs generellt ett större och varierat utbud av bostäder för äldre personer, som kan möta de olika behov som finns, men som de äldre också har möjlighet att efterfråga, säger Olof Axman, utredare på Boverket, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Hög med papper

Välfärdsteknik i styrdokument

Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.

Äldre kvinna använder bärbar dator

Äldres behov vid digitalisering

Det kan vara svårt att möta äldre personers behov och förutsättningar. Nestor FoU-center har kartlagt utmaningarna och identifierat frågor som kommuner kan ha…

Fler nyheter

Forskningsprojekt ska minska depression hos äldre

Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.

Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera…

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…