Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Varje år skickar Boverket ut en bostadsmarknadsenkät till landets 290 kommuner. Resultaten för i år visar att färre kommuner rapporterar att de har underskott av bostäder för sina invånare, jämfört med tidigare år. Och i många av landets högskolekommuner råder det överskott av bostäder för studenter.
Samtidigt visar enkäten att underskottet av bostäder för äldre personer ökar. I de kommuner som har trygghetsbostäder ökar underskottet från 43 procent till 52 procent. Bristen på seniorbostäder har också ökat jämfört med 2023.
En kommun uttryckte sig så här i enkäten:
”Då många av de äldre idag bor i otillgängliga bostäder finns ett ökat behov av seniorbostäder med en variation i utformning, geografisk spridning men framför allt till en lägre kostnad då många i dag inte kan efterfråga de seniorbostäder som byggs.”
Läget när det gäller särskilda boenden för äldre är oförändrat. Andelen kommuner med underskott ligger runt 40 procent sedan flera år tillbaka. För två år sedan uppgav 65 procent av kommunerna att de skulle täcka behoven av särskilda boenden inom loppet av två år – i år är motsvarande siffra 55 procent.
I många kommuner är byggnadsprojekt i gång, men processen är långsam och ofta försenad. Vissa uppger att nya boenden planeras, men hinner inte färdigställas i takt med de ökade behoven.
– Av kommunernas kommentarer att döma så behövs generellt ett större och varierat utbud av bostäder för äldre personer, som kan möta de olika behov som finns, men som de äldre också har möjlighet att efterfråga, säger Olof Axman, utredare på Boverket, i ett pressmeddelande.
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…