Foto på ett trevåningskomplex
Foto: Pixabay

Växande underskott av bostäder för äldre

Antalet kommuner i Sverige som bedömer att de har underskott på bostadsmarknanden har minskat över tid. Men bristen på bostäder för äldre ökar. Det visar en undersökning av Boverket.

Varje år skickar Boverket ut en bostadsmarknadsenkät till landets 290 kommuner. Resultaten för i år visar att färre kommuner rapporterar att de har underskott av bostäder för sina invånare, jämfört med tidigare år. Och i många av landets högskolekommuner råder det överskott av bostäder för studenter.

Samtidigt visar enkäten att underskottet av bostäder för äldre personer ökar. I de kommuner som har trygghetsbostäder ökar underskottet från 43 procent till 52 procent. Bristen på seniorbostäder har också ökat jämfört med 2023.

En kommun uttryckte sig så här i enkäten:

”Då många av de äldre idag bor i otillgängliga bostäder finns ett ökat behov av seniorbostäder med en variation i utformning, geografisk spridning men framför allt till en lägre kostnad då många i dag inte kan efterfråga de seniorbostäder som byggs.”

Läget när det gäller särskilda boenden för äldre är oförändrat. Andelen kommuner med underskott ligger runt 40 procent sedan flera år tillbaka. För två år sedan uppgav 65 procent av kommunerna att de skulle täcka behoven av särskilda boenden inom loppet av två år – i år är motsvarande siffra 55 procent.

I många kommuner är byggnadsprojekt i gång, men processen är långsam och ofta försenad. Vissa uppger att nya boenden planeras, men hinner inte färdigställas i takt med de ökade behoven.

– Av kommunernas kommentarer att döma så behövs generellt ett större och varierat utbud av bostäder för äldre personer, som kan möta de olika behov som finns, men som de äldre också har möjlighet att efterfråga, säger Olof Axman, utredare på Boverket, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Kära dagbok …

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…