Porträtt

Beata Ferencz

Hur gick det sen, Beata Ferencz?

Beata Ferencz disputerade för fem år sedan med en avhandling betitlad Genetic and lifestyle influences on memory, brain structure and dementia.

Anna Nivestam framför en röd stuga

Med hopp om ett åldersvänligare samhälle

Äldre människor har röster som vi bör lyssna på. Enligt nydisputerade Anna Nivestam är ett tillvägagångsätt att ta vara på samtalen under preventiva…

Lars Nyberg står framför en magnetkamera

Professor med hjärnkoll

Umeå universitet huserar forskaren som har specialiserat sig på att se tecken på en åldrande hjärna.

Fyra personer planterar en ung ek

Sveriges framsida fokuserar på förmåga

Genom en jättesatsning 2016 kunde Göteborgs universitet skapa Sveriges största forskningsmiljö för äldre- och åldrandestudier. Med fokus på begreppet kapabilitet och ett ivrigt…

Under uppbyggnad i Uppsala

Uppsala universitet saknar en samlande miljö för forskningen om äldre- och åldrande. Men nu växer en miljö fram på Ekonomikum, där man lägger…

”Vi måste tänka på hur vi pratar om äldre”

Clary Krekula tycker det är dags att börja se äldre personer som fullvärdiga medborgare med olika förmågor och behov.

Tandvård mot benskörhet

Genom ett närmare samarbete med sjukvården kan tandvården spela en viktig roll för att upptäcka benskörhet och förebygga benbrott. Men under sitt avhandlingsarbete…

Hur gick det sen, Ellen Lindell?

... som förra året disputerade med en avhandling om yrsel hos äldre personer och en enklare metod för att ställa diagnosen kristallsjuka.

Hett case för lundaforskare

Smal, men bred. Det kan man kalla inriktningen för CASE vid Lunds universitet. All forskning berör nämligen samspelet mellan den åldrande befolkningen och…

”Mitt perspektiv har alltid varit att skydda de äldre”

Mats Thorslund är professor emeritus i socialgerontologi, ledamot i Coronakommissionen och har blivit kallad domedagsprofet för sin kritik av äldreomsorgens villkor.