Ofta är det anhöriga som uppmärksammar hjälpbehovet. De kan också underlätta att få personer med demenssjukdom att acceptera att ta emot hjälp, samt trycka på för en mer omfattande utredning av behoven. Särskilt betydelsefullt verkar det vara att ha resursstarka anhöriga, som är vana att tala för sig, förhandla, argumentera, fatta beslut, och som vet vart de ska vända sig och hur en överklagan går till. (Även hot om att gå till pressen förekommer).
Den bild som tonar fram är alltså att det har blivit alltmer betydelsefullt för äldre personer att ha anhöriga som kan hjälpa till, särskilt att ha resursstarka anhöriga.
Anhöriga har alltid stått för merparten av den utförda äldreomsorgen i Sverige, men deras betydelse verkar få ytterligare dimensioner när äldreomsorgen stramas åt. Forskning har också visat att anhörigas roller och funktioner har blivit fler i takt med en hårdare ransonering. Anhöriga får bland annat agera som koordinatörer, medlare och rådgivare, advokater, talesmän och tolkar, kontrollörer, vakthundar och väktare av värdighet.
Den svenska äldreomsorgen har sedan länge haft en uttalad jämlikhetsambition. Det politiska målet är att alla sociala grupper ska ha lika god omsorg och att omsorg ska ges efter behov och inte efter ekonomiska resurser.
De ovan beskrivna åtstramningarna och förändringarna inom den svenska äldrevården har lett till att anhöriga blir en allt viktigare resurs. Det ligger i farans riktning att de här utvecklingstendenserna, tillsammans och var för sig, är ojämlikhetsdrivande.
Helt klart är att det behövs mer forskning om konsekvenserna av de omvälvande förändringar som har skett inom vård- och omsorgssystemen för äldre personer. Detta är viktigt ur ett planeringsperspektiv så att politiska prioriteringar och beslut baseras på kunskap och fakta i stället för godtycke och välmenande ideologi. Denna kunskap skulle också kunna förtydliga hur långt det offentliga åtagandet när det gäller vård och omsorg sträcker sig. Vilken hjälp kan dagens och morgondagens äldre och deras anhöriga förvänta sig att få?