Att gå i pension kan tydligen vara en stor omställning som påverkar både hushållsekonomin och privatlivet, och fortsatt arbete kan vara ett sätt att mildra en alltför abrupt omställning i livet. Ett starkt engagemang i yrkeslivet kan även betyda att tillvaron under lång tid har kretsat kring jobbet, och att gå i pension skulle innebära en förlust av mening och sammanhang i livet. 12 procent instämmer helt i påståendet att ”(O)m jag slutade arbeta skulle det inte finnas så många andra meningsfulla och intressanta saker att göra i stället”.
Man kan också ställa sig frågan om hur många som har upplevt sig förhindrade att arbeta efter 65. Vi frågade de som gått i pension vid 65 eller tidigare om de själva ville fortsätta arbeta men blev motarbetade av sin arbetsgivare att göra det. Endast 11 procent uppger att detta stämmer helt eller delvis. När vi frågar om de skulle kunna tänka sig att börja arbeta igen, antingen som anställd eller som egen företagare, uppger 20 procent att de skulle kunna tänka sig att arbeta deltid, medan väldigt få skulle kunna tänka sig att återgå till heltidsarbete.
Denna grupp av potentiellt deltidsarbetande pensionärer har i större utsträckning upplevt att deras arbetsgivare motsatte sig att de skulle fortsätta att arbeta (20 procent jämfört med 11 procent för samtliga). Man kan alltså dra slutsatsen att omkring var femte pensionär skulle kunna tänka sig att arbeta efter 65 och att ca 20 procent av denna femtedel inte arbetar på grund av att deras arbetsgivare har hindrat dem.
Avslutningen av arbetslivet präglas av våra tidigare erfarenheter på arbetsmarknaden och i privatlivet. En god allmän hälsa ökar förstås chanserna att arbeta efter 65. I vår enkätundersökning visade det sig att en dålig hälsa (frågan ”Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd?” besvarad med ”Ganska dåligt” eller ”Mycket dåligt”) minskade sannolikheten att arbeta efter 65 år med 79 procent, då vi samtidigt tar hänsyn till en mängd andra faktorer som kan påverka viljan och förmågan att arbeta.