Äldre kvinnor har i högre utsträckning depressiva symtom och ångest än äldre män. Vidare har de med funktionsnedsättningar, som innebär att de behöver hjälp med sina hushållssysslor, en högre risk för depressiva symtom än personer som klarar dessa sysslor på egen hand.
När hänsyn tas till huruvida den äldre själv klarar av att utföra sina hushållssysslor saknas samband mellan kognitiv nedsättning och depressiva symtom. Detta indikerar en tröskeleffekt, där risken för depressiva symtom framför allt ökar när de första nedsättningarna uppkommer och den äldre personen inte längre klarar av att sköta sitt hushåll själv.
Det finns således en betydande variation i fördelningen av psykisk ohälsa mellan olika grupper av äldre. För att i framtiden kunna minska hälsoskillnaderna är det rimligt att satsa på de unga. Detta betyder dock inte att äldre personers hälsa, livssituation och levnadsvanor inte går att påverka och förändra. Förebyggande folkhälsoarbete kan utformas för att befrämja goda levnadsvanor och en god hälsa för alla i befolkningen, men det behövs även specifika insatser riktade mot mer utsatta grupper.
Vissa syns särskilt viktiga att uppmärksamma i arbetet kring psykisk ohälsa: kvinnor, ensamboende och personer som inte är gifta, de med låg socioekonomisk position, boende på särskilt boende, de som har bristande sociala kontakter samt äldre personer med fysisk ohälsa och funktionsnedsättningar.
Många gånger ses symtomen på psykisk ohälsa som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre personen själv, av anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal. Psykisk ohälsa kan vara svår att upptäcka hos äldre personer, eftersom symtombilden kan vara annorlunda än hos yngre.
Utmaningen ligger därför i att identifiera äldre personer som har eller som löper risk för att utveckla psykisk ohälsa, samt skapa förutsättningar för att motverka negativa konsekvenser av sociala förändringar och försämrad hälsa och funktionsförmåga som är naturliga delar av att åldras, men som kan leda till ökad risk för psykisk ohälsa.
Texten är ett av Äldre i Centrum förkortat utdrag ur Folkhälsomyndighetens rapport (2018) Skillnader i psykisk ohälsa bland äldre personer: en genomgång av vetenskaplig litteratur samt en epidemiologisk studie. Rapporten i sin helhet finns att tillgå på www.folkhalsomyndigheten.se.