4 500 steg kan skydda 70-åringar från diabetes

Det krävs inte 10 000 steg om dagen för att förbättra sin hälsa. En ny studie visar goda hälsovinster för 70-åringar redan vid 4 500 steg.

En studie från Umeå universitet har undersökt 70-åringars dagliga aktivitet och risken för att utveckla diabetes. Resultaten visar att personer som gick mer än 4 500 steg minskade sin risk för diabetes med 40 procent.

– Vi såg att den största effekten av att röra på sig kopplat till risken för diabetes bland 70-åringar uppkom tidigt, långt tidigare än 10 000 steg per dag. Riskminskningen var som störst upp till ungefär 6 000 steg per dag, därefter avtog den något, och planade ut helt vid drygt 8 000, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

I studien ingick drygt 3 000 70-åringar, som fick använda rörelsemätare under en vecka. Uppföljningen skedde genom patientregistret och inkluderade användarnas diagnoser under i genomsnitt 2,5 år efter rörelsestudien.

– Många har säkert hört någon gång att det krävs 10 000 steg per dag för god hälsa, men den samlade evidensen visar att majoriteten av de positiva hälsoeffekterna från fysisk aktivitet uppkommer när man går från att vara inaktiv till att börja röra sig lite mer. Våra resultat går i linje med detta, och det faktum att vi såg att minst 4 500 steg per dag var kopplat till minskad risk för diabetes är särskilt intressant då en amerikansk studie förra året fann att äldre kvinnor som tog 4 400 steg per dag även hade minskad risk att dö i förtid, säger Marcel Ballin.

Forskarna bakom studien vill nu peka på att det finns ett stort värde även i mindre intensiv aktivitet och att sätta upp mer realistiska mål för de individer som har en utmaning i att röra mer på sig.

Ytterligare ett resultat av studien var att mängden bukfett hade betydelse för sambandet mellan aktivitet och diabetes. Men bukfett var också en stark riskfaktor helt oavsett en persons nivå av aktivitet.

– Det går inte att säkert dra slutsatser kring orsak och verkan utifrån observationsstudier, men däremot får vi en uppfattning om vilka personer som ligger i riskzonen för att få diabetes och vad vi eventuellt skulle kunna göra för att motverka det. Våra resultat pekar mot att en kombination av att främja ökad daglig aktivitet och att förebygga att ansamla fett kring midjan skulle kunna minska risken för diabetes.

Läs artikeln

Marcel Ballin, Peter Nordström, Johan Niklasson, Antti Alamäki, Joan Condell, Salvatore Tedesco och Anna Nordström (2020). Daily step count and incident diabetes in community-dwelling 70-year-olds: aprospective cohort study. BMC Public health.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.