Folkhälsomyndighetens entré
En stor andel av 70+ som avlidit i covid-19 bodde på äldreboenden, visar Folkhälsomyndighetens rapport. Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 4.0)

4,3 procents coronadödlighet för 70+

Risken att dö om man är smittad av covid-19 är flera gånger högre för personer som är 70+, jämfört med yngre åldersgrupper. Av de 70+ som avlidit av covid-19 bodde en stor andel på äldreboenden. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten som har analyserat antalet insjuknanden och dödsfall i Stockholms län.

I studien har sammanlagt 1 667 personer med covid-19 som insjuknat mellan 21–30 mars i Stockholms län studerats. Resultaten visar att dödligheten hos personer som är 70 år eller äldre ligger på 4,3 procent, jämfört med de som är under 70 år där siffran ligger på 0,1 procent. För hela gruppen ligger genomsnittet för dödlighet på 0,6 procent.

Av de 70+ som har avlidit i gruppen bodde 37 procent på äldreboende, något som skulle kunna innebära att dödligheten är större i Stockholm än i resten av landet där smittan inte spridits till boenden i lika stor utsträckning.

Dock ska resultaten från studien vara ganska representativt för hela landet, även om man sett vissa åldersskillnader, säger Martin Berlin, utredare på enheten för analys och författare till rapporten, till TT.

– Vi hoppas att man har lärt sig någonting av Stockholm där det har varit en hög dödlighet och en hög smitta på äldreboenden. Om man kan dra lärdom av det och minska smittspridningen i övriga landet på äldreboenden är det något som skulle påverka sammansättningen av fallen, säger Martin Berlin.

Ladda ner rapporten

Skattning av letaliteten för covid-19 i Stockholms län. Publicerad av Folkhälsomyndigheten.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.