Poddinspelning med två forskare.
I fokus från vänster: Helena Strehlenert, utredare på Äldrecentrum och personalvetare, och Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL svenska miljöinstitutet.

ÄiC-podden 7: Hållbart arbetsliv för äldre

I dag arbetar 200 000 personer som är 65 år eller äldre i Sverige och pensionsåldern höjs successivt. Men hur får man personer att vilja och orka arbeta efter pensionsåldern?

I detta avsnitt av ÄiC-podden träffar vi forskarna Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL Svenska miljöinstitutet, och Helena Strehlenert, utredare på Äldrecentrum och personalvetare. De har undersökt sex arbetsplatser som har lyckats locka äldre personer till att fortsätta jobba.

Men varför är det så viktigt att fler äldre personer kan stanna i arbetslivet? En av de stora anledningarna är att andelen äldre personer i förhållande till förvärvsarbetare kommer att växa, vilket innebär att det blir för få personer som ska försörja resten av befolkningen.

– Då blir det svårt att finansiera utbildning, sjukvård och infrastruktur. Det blir alltså ett samhällsproblem, säger Helena Strehlenert.

Dessutom kan det finnas ett intresse för arbetsplatser att behålla spetskompetenser och ett personligt intresse där man kanske förknippar en stor del av sin identitet med sitt yrke.

– Man vet vem man är på jobbet och kanske ingår i en social gemenskap som man inte vill lämna, säger Maria Vigren.

Men för att möta de olika behoven behöver arbetsgivare skapa förutsättningar för att individer ska vilja och kunna stanna.

Vilka dessa förutsättningar är berättar Maria Vigren och Helena Strehlenert mer om i avsnittet. Där ger de även exempel på vilka strategier som sex olika arbetsplatser använder för att bidra till ett hållbart arbetsliv för alla åldrar.

Avsnitt 7: Hållbart arbetsliv för äldre

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…