Poddinspelning med två forskare.
I fokus från vänster: Helena Strehlenert, utredare på Äldrecentrum och personalvetare, och Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL svenska miljöinstitutet.

ÄiC-podden 7: Hållbart arbetsliv för äldre

I dag arbetar 200 000 personer som är 65 år eller äldre i Sverige och pensionsåldern höjs successivt. Men hur får man personer att vilja och orka arbeta efter pensionsåldern?

I detta avsnitt av ÄiC-podden träffar vi forskarna Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL Svenska miljöinstitutet, och Helena Strehlenert, utredare på Äldrecentrum och personalvetare. De har undersökt sex arbetsplatser som har lyckats locka äldre personer till att fortsätta jobba.

Men varför är det så viktigt att fler äldre personer kan stanna i arbetslivet? En av de stora anledningarna är att andelen äldre personer i förhållande till förvärvsarbetare kommer att växa, vilket innebär att det blir för få personer som ska försörja resten av befolkningen.

– Då blir det svårt att finansiera utbildning, sjukvård och infrastruktur. Det blir alltså ett samhällsproblem, säger Helena Strehlenert.

Dessutom kan det finnas ett intresse för arbetsplatser att behålla spetskompetenser och ett personligt intresse där man kanske förknippar en stor del av sin identitet med sitt yrke.

– Man vet vem man är på jobbet och kanske ingår i en social gemenskap som man inte vill lämna, säger Maria Vigren.

Men för att möta de olika behoven behöver arbetsgivare skapa förutsättningar för att individer ska vilja och kunna stanna.

Vilka dessa förutsättningar är berättar Maria Vigren och Helena Strehlenert mer om i avsnittet. Där ger de även exempel på vilka strategier som sex olika arbetsplatser använder för att bidra till ett hållbart arbetsliv för alla åldrar.

Avsnitt 7: Hållbart arbetsliv för äldre

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…