ÄiC-podden 9: Bokstavligt om åldrandet

I detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden ger vi en överblick av forskningsområdena gerontologi och geriatrik. Hur har kunskapen om åldrandet sett ut och vad är nytt inom områdena? Gästar i studion gör forskarna Lena Östlund och Lars-Olof Wahlund som båda har varit redaktörer för grundböcker om gerontologi respektive geriatrik.

Med en åldrande befolkning krävs specifik kunskap om åldrandets processer och äldre personers liv. Två ganska unga forskningsområden som fokuserar på just denna kunskap är gerontologi och geriatrik.

Äldre i Centrum-podden gästas denna gång av Lena Östlund, socionom och forskare vid Jönköping university, och Lars-Olof Wahlund, seniorprofessor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Under året har två grundböcker i gerontologi och geriatrik kommit ut: Äldre och åldrande – grundbok i gerontologi, och Geriatrikboken. Redaktörerna för böckerna har varit Lena Östlund respektive Lars-Olof Wahlund som berättar om hur det har varit att leda ett sådant arbete och vad som har varit lite utmanande.

I poddavsnittet tar vi upp de olika förändringarna som sker när vi blir äldre, både på en individuell nivå och en samhällsnivå.

Dessutom blickar vi framåt och ställer frågan: Vad kan vi förvänta oss för kunskap om åldrandet i framtiden?

Avsnitt 9: Bokstavligt om åldrandet

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…