ÄiC-podden 9: Bokstavligt om åldrandet

I detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden ger vi en överblick av forskningsområdena gerontologi och geriatrik. Hur har kunskapen om åldrandet sett ut och vad är nytt inom områdena? Gästar i studion gör forskarna Lena Östlund och Lars-Olof Wahlund som båda har varit redaktörer för grundböcker om gerontologi respektive geriatrik.

Med en åldrande befolkning krävs specifik kunskap om åldrandets processer och äldre personers liv. Två ganska unga forskningsområden som fokuserar på just denna kunskap är gerontologi och geriatrik.

Äldre i Centrum-podden gästas denna gång av Lena Östlund, socionom och forskare vid Jönköping university, och Lars-Olof Wahlund, seniorprofessor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Under året har två grundböcker i gerontologi och geriatrik kommit ut: Äldre och åldrande – grundbok i gerontologi, och Geriatrikboken. Redaktörerna för böckerna har varit Lena Östlund respektive Lars-Olof Wahlund som berättar om hur det har varit att leda ett sådant arbete och vad som har varit lite utmanande.

I poddavsnittet tar vi upp de olika förändringarna som sker när vi blir äldre, både på en individuell nivå och en samhällsnivå.

Dessutom blickar vi framåt och ställer frågan: Vad kan vi förvänta oss för kunskap om åldrandet i framtiden?

Avsnitt 9: Bokstavligt om åldrandet

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…