ÄiC-podden avsnitt 16: På tal om SNAC (och annat nyttigt)

I ÄiC-podden fördjupar vi oss i tidskriftens #3/21 och bland annat temat om SNAC-studien, en av Sveriges stora befolkningsstudier. Vi tar också upp artiklar som analyserar etiska dilemman med välfärdsteknik och filmindustrins lilla demenstrend.

SNAC-studien, Swedish national study on aging and caring, är en svensk befolkningsstudie som bedrivs i Skåne, Blekinge, Stockholm och Nordanstig och som fyller 20 år. I detta avsnitt av podden lyfter vi några forskningsprojekt som har använt data som genererats av studien.

Dessutom berättar redaktionen om vad de själv har gjort för reportage och porträtt. Det är bland annat ett reportage om forskningscentrumet CASE i Lund samt forskarporträtten på Mats Thorslund, professor emeritus i socialgerontologi, och nydisputerade Lena Kroik.

Förutom detta berättar redaktionen om en artikel av forskarna Marcus Persson, Clara Iversen och David Redmalm som belyser etiska dilemman som uppstår när robotdjur används inom äldreomsorgen, och en lite annorlunda recension av Maaret Koskinen som analyserar den relativt nya demenstrenden inom filmindustrin.

Passa på att läsa det senaste numret av Äldre i Centrum #3/21 här. 

Avsnitt 16: På tal om SNAC-studien (och annat nyttigt)

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Kära dagbok …

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…