ÄiC-podden avsnitt 24: Viktigt om mat och näring

I Äldre i Centrum-poddens andra avsnittet om mat och undernäring fortsätter vi samtala om hur vi bör äta när vi åldras och hur det går att förebygga undernäring. Gäster är forskarna Albert Westergren och Åsa von Berens.

I Äldre i Centrum-poddens andra avsnittet om mat och undernäring går Äldre i Centrum-redaktionen in på djupet om undernäring och mat när man blir äldre.  Vi får veta vad vi behöver tänka på om mat och hur vi bör äta när vi åldras. Till vår hjälp har vi anlitat Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad, men också sjuksköterska, och Åsa von Berens, utredare vid Stiftelsen Äldrecentrum och i grunden dietist.  De bjuder också på några tips om hur man kan få i sig rätt mängd mat och näring.

I det tidigare avsnittet får vi veta hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – det vill säga, matnyttig information särskilt för personer som arbetar inom vård och omsorg. Vad kan personal i äldreomsorgen göra för att motverka undernäring och hur bör man arbeta tillsammans i gruppen för att få det att fungera?

Börja prenumerera på vår poddcast för att inte missa nästa avsnitt.

Avsnitt 24: Viktigt om mat och näring

Lyssna på hela poddavsnittet i Soundcloud där du även hittar alla våra tidigare avsnitt, eller i Spotify och iTunes.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…