ÄiC-podden avsnitt 24: Viktigt om mat och näring

I Äldre i Centrum-poddens andra avsnittet om mat och undernäring fortsätter vi samtala om hur vi bör äta när vi åldras och hur det går att förebygga undernäring. Gäster är forskarna Albert Westergren och Åsa von Berens.

I Äldre i Centrum-poddens andra avsnittet om mat och undernäring går Äldre i Centrum-redaktionen in på djupet om undernäring och mat när man blir äldre.  Vi får veta vad vi behöver tänka på om mat och hur vi bör äta när vi åldras. Till vår hjälp har vi anlitat Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad, men också sjuksköterska, och Åsa von Berens, utredare vid Stiftelsen Äldrecentrum och i grunden dietist.  De bjuder också på några tips om hur man kan få i sig rätt mängd mat och näring.

I det tidigare avsnittet får vi veta hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – det vill säga, matnyttig information särskilt för personer som arbetar inom vård och omsorg. Vad kan personal i äldreomsorgen göra för att motverka undernäring och hur bör man arbeta tillsammans i gruppen för att få det att fungera?

Börja prenumerera på vår poddcast för att inte missa nästa avsnitt.

Avsnitt 24: Viktigt om mat och näring

Lyssna på hela poddavsnittet i Soundcloud där du även hittar alla våra tidigare avsnitt, eller i Spotify och iTunes.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…