Ålderism i pandemins spår enligt GERDA

När GERDA-studien nu avslutat sin senaste datainsamling kan man se några konsekvenser av pandemin för äldre. Exempelvis uppger en tredjedel att de blivit behandlade som gamla på grund av myndigheternas rekommendationer.

Den fjärde datainsamlingen sedan 2005 i GERDA-studien har nu avslutats i Västerbotten och vissa delar av Finland. Studien består av en enkät som besvarats av 5 000 personer bara i Västerbotten. I de tidiga analyserna av svaren finns en de resultat om hur äldre personer upplevt tiden med rekommendationer under coronapandemin.

20 procent av de svarande upplevde att besöksförbuden på sjukhus och äldreboenden påverkade dem i stor omfattning. 13 procent kände sig dåligt bemötta eller diskriminerade på grund av sin ålder. Det är högre siffror än i den förra insamlingen.

– Cirka en tredjedel av personer som svarade upplevde sig blivit behandlade som gamla på grund av de coronarekommendationer som riktades mot dem, säger Birgitta Olofsson, professor vid institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Samtidigt kände sig åtta procent ensamma under pandemin. Det är faktiskt lägre än tidigare.

– Vi hoppas kunna få kunskaper om hur livsvillkoren och pandemin har påverkat både det fysiska och psykiska välbefinnandet hos gamla människor i Västerbotten. Resultaten kan förhoppningsvis ge oss kunskaper om vad som fungerar bra i vård och omsorg och vad som behöver förbättras för att någon inte ska behöva uppleva sig diskriminerad på grund av sin ålder, säger Birgitta Olofsson.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.