Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Äldre mår sämre

När Folkhälsomyndigheten redovisar data om svenska folkets psykiska hälsa är åldersgruppen över 84 för första gången med.

Folkhälsomyndigheten har publicerat en rapport som sammanställer data från olika källor om svenska folkets psykiska hälsa. Över lag tycks landets invånare må bra, men några grupper utmärker sig med större psykisk ohälsa, däribland de äldre åldersgrupperna.

I sin egen nyhet lyfter Folkhälsomyndigheten fram den äldsta åldersgruppen. I sin folkhälsoenkät har de för första gången tagit med personer över 84 år, vilket gör att de kan visa att den gruppen skiljer sig en del från åldersgruppen 65–84 år. Exempelvis är det bara 40 procent av de äldre som tycker att de har en god hälsa, jämfört med 62 procent i den något yngre gruppen. De ännu yngre vuxna landar på upp emot 80 procent.

Ett annat exempel är att dubbelt så många kvinnor över 85 uppger att de känner en allvarlig psykisk påfrestning, jämfört med dem i åldern 65-85 år. Där har också drygt var tredje kvinna och var fjärde man fått antidepressiva läkemedel.

– Med ökad ålder följer omständigheter som kan utmana vår psykiska hälsa, så som när vänner eller närstående dör, försämrad kroppslig hälsa och minskad funktionsförmåga. Att närma sig livets slut kan också väcka existentiella tankar kring livet och döden. Samtidigt är det en hög andel av de äldsta som har ett gott psykiskt välbefinnande. Det visar att statistiken är komplex, säger Hillevi Busch, som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…