Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Äldre mår sämre

När Folkhälsomyndigheten redovisar data om svenska folkets psykiska hälsa är åldersgruppen över 84 för första gången med.

Folkhälsomyndigheten har publicerat en rapport som sammanställer data från olika källor om svenska folkets psykiska hälsa. Över lag tycks landets invånare må bra, men några grupper utmärker sig med större psykisk ohälsa, däribland de äldre åldersgrupperna.

I sin egen nyhet lyfter Folkhälsomyndigheten fram den äldsta åldersgruppen. I sin folkhälsoenkät har de för första gången tagit med personer över 84 år, vilket gör att de kan visa att den gruppen skiljer sig en del från åldersgruppen 65–84 år. Exempelvis är det bara 40 procent av de äldre som tycker att de har en god hälsa, jämfört med 62 procent i den något yngre gruppen. De ännu yngre vuxna landar på upp emot 80 procent.

Ett annat exempel är att dubbelt så många kvinnor över 85 uppger att de känner en allvarlig psykisk påfrestning, jämfört med dem i åldern 65-85 år. Där har också drygt var tredje kvinna och var fjärde man fått antidepressiva läkemedel.

– Med ökad ålder följer omständigheter som kan utmana vår psykiska hälsa, så som när vänner eller närstående dör, försämrad kroppslig hälsa och minskad funktionsförmåga. Att närma sig livets slut kan också väcka existentiella tankar kring livet och döden. Samtidigt är det en hög andel av de äldsta som har ett gott psykiskt välbefinnande. Det visar att statistiken är komplex, säger Hillevi Busch, som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.