Det kan ha varit särskilt svårt för äldre med nydebuterad psykisk ohälsa att söka vård. Foto: Pixabay

Äldre med psykisk ohälsa gjorde färre vårdbesök

Fler personer har fått vård för psykisk ohälsa i region Stockholm under pandemin, jämfört med året innan. Men hos äldre personer har besöken minskat, något som kan bero på den ökade distanskontakten.

I en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Ces, ges en heltäckande bild av hur vården för psykisk ohälsa påverkats under pandemin. Den visar att vårdbesöken i Region Stockholm generellt har ökat lite under våren och sommaren 2020, jämfört med samma period 2019.

Den största ökningen ses bland barn och unga inom primärvården.

– För vården har det inneburit en snabb övergång till att ha distanskontakt med de vårdsökande, vilket också gjort att man klarat av en något ökad vårdkonsumtion, säger Anna Ohlis, överläkare vid Ces och rapportens författare.

Men distanskontakten verkar ha påverkat äldre personer på ett negativt sätt. Marginellt färre äldre personer sökte vård för psykisk ohälsa både inom primärvården och specialistvården under pandemin. Särskilt svårt kan det ha varit för äldre personer med nydebuterad psykisk ohälsa att etablera vårdkontakt.

– Till exempel de ökade kraven på distanskontakt med vården har gjort det svårare för vissa att söka psykiatrisk vård. Det behöver vi ta reda på. Vi behöver också utvärdera upplevelsen av den vård som getts – både ur givare och patienters perspektiv, säger Anna Ohlis.

Ladda ner rapporten

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (2020). Vård för psykisk ohälsa under covid-19-pandemin.

Relaterat

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på…

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…