Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (2020). Vård för psykisk ohälsa under covid-19-pandemin.

Äldre med psykisk ohälsa gjorde färre vårdbesök
I en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Ces, ges en heltäckande bild av hur vården för psykisk ohälsa påverkats under pandemin. Den visar att vårdbesöken i Region Stockholm generellt har ökat lite under våren och sommaren 2020, jämfört med samma period 2019.
Den största ökningen ses bland barn och unga inom primärvården.
– För vården har det inneburit en snabb övergång till att ha distanskontakt med de vårdsökande, vilket också gjort att man klarat av en något ökad vårdkonsumtion, säger Anna Ohlis, överläkare vid Ces och rapportens författare.
Men distanskontakten verkar ha påverkat äldre personer på ett negativt sätt. Marginellt färre äldre personer sökte vård för psykisk ohälsa både inom primärvården och specialistvården under pandemin. Särskilt svårt kan det ha varit för äldre personer med nydebuterad psykisk ohälsa att etablera vårdkontakt.
– Till exempel de ökade kraven på distanskontakt med vården har gjort det svårare för vissa att söka psykiatrisk vård. Det behöver vi ta reda på. Vi behöver också utvärdera upplevelsen av den vård som getts – både ur givare och patienters perspektiv, säger Anna Ohlis.
Relaterat

De stod mitt i en flod av information
Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades…

Miljonregn över äldreforskningen
Forte publicerade nyligen en lista på de forskningsprojekt som får finansiering under den öppna utlysningen 2022. Totalt gick nästan 80 miljoner kronor till…

Två lärosäten – en forskningsmiljö
Aging research center bildades genom ett samarbete mellan Karolinska institutet och Stockholms universitet. I dag bedriver man ett brett spann av äldreforskning inom…
Fler nyheter
Högre demensrisk bland multisjuka äldre
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…

SBU granskar forskningen om utbildningsnivåns betydelse i omsorgen
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det…

Fiffig lösning för att sköta tandproteser
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…