Stockholms stad (2020). Trygghet i Stockholm 2020 – äldrerapport
Äldrecentrum (2020). Stockholm – äldrevänlig stad
Lite över 40 procent av de stockholmare 65–79 år och 50 procent av alla 80+ säger att de inte går ut vissa tider på dygnet, visar trygghetsmätningen. Ungefär samma andel svarar också att de inte går ut ensamma på kvällen på grund av oro.
– Att äldre inte vågar gå ut på kvällen bekymrar mig verkligen, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
Mest otrygga känner sig de äldre i de yttre stadsdelarna Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Ett liknande resultat sågs i rapporten Stockholm – äldrevänlig stad som Äldrecentrum släppte under våren 2020. Där angav mellan 28–39 procent av de äldre i Skärholmen, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta att de inte känner sig trygga i närområdet.
Stockholms stads trygghetsmätning visar också att äldre är mer försiktiga med värdeföremål och kontanter och helst inte lämnar lägenheten obevakad under någon längre tid.
Eftersom det inte finns tidigare mätningar från den äldsta åldersgruppen finns det inget resultat att jämföra med, men enligt Erik Slottner kommer framtida trygghetsmätningar att inkludera personer 80+.
– Äldreperspektivet glöms allt för ofta bort. Med nya mätmetoder och fokus på äldre kan vi arbeta mer riktat mot just denna grupp för att öka tryggheten för samtliga i Stockholm, säger Erik Slottner.
Stockholms stad (2020). Trygghet i Stockholm 2020 – äldrerapport
Äldrecentrum (2020). Stockholm – äldrevänlig stad
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…
Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar…
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…