I snitt tjänar kommunala äldreomsorgschefer 6 000 kronor mindre i månaden än ekonomichefer. Foto: Mai Engström

Äldreomsorgschefer tjänar minst

Chefer inom äldreomsorgen tjänar mindre än andra kommunala enhetschefer. Löneskillnaden beror på att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke, enligt en rapport från Akademikerförbundet Ssr.

Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor. De som tjänar mest är ekonomichefer med en månadslön på 55 500 kronor. Chefer inom äldreomsorgen tjänar 41 200 kronor.

Det gör dem till den chefsgrupp som tjänar minst, trots att 67 procent av äldreomsorgscheferna har en eftergymnasial utbildning. Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor.

En förklaring till löneskillnaderna är att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke med huvudsakligen kvinnliga chefer.

”Deras arbete värderas lägre än deras manliga kollegors”, står det i rapporten, som slår fast att skillnaderna i lön inte beror på faktorer som lägre svårighetsgrad i chefskapet eller skillnader i ålder.

Det finns också en könsskillnad för lönerna inom äldreomsorgen. Manliga chefer tjänar i genomsnitt 1 000 kronor mer i månaden än kvinnliga, trots att de har samma utbildningsnivå.

Om man som äldreomsorgschef vill höja sin inkomst kan det vara lönt att söka sig till den privata sektorn. Där tjänar cheferna i snitt 6 000 kronor mer än de som jobbar kommunalt.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…