I snitt tjänar kommunala äldreomsorgschefer 6 000 kronor mindre i månaden än ekonomichefer. Foto: Mai Engström

Äldreomsorgschefer tjänar minst

Chefer inom äldreomsorgen tjänar mindre än andra kommunala enhetschefer. Löneskillnaden beror på att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke, enligt en rapport från Akademikerförbundet Ssr.

Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor. De som tjänar mest är ekonomichefer med en månadslön på 55 500 kronor. Chefer inom äldreomsorgen tjänar 41 200 kronor.

Det gör dem till den chefsgrupp som tjänar minst, trots att 67 procent av äldreomsorgscheferna har en eftergymnasial utbildning. Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor.

En förklaring till löneskillnaderna är att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke med huvudsakligen kvinnliga chefer.

”Deras arbete värderas lägre än deras manliga kollegors”, står det i rapporten, som slår fast att skillnaderna i lön inte beror på faktorer som lägre svårighetsgrad i chefskapet eller skillnader i ålder.

Det finns också en könsskillnad för lönerna inom äldreomsorgen. Manliga chefer tjänar i genomsnitt 1 000 kronor mer i månaden än kvinnliga, trots att de har samma utbildningsnivå.

Om man som äldreomsorgschef vill höja sin inkomst kan det vara lönt att söka sig till den privata sektorn. Där tjänar cheferna i snitt 6 000 kronor mer än de som jobbar kommunalt.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…