I snitt tjänar kommunala äldreomsorgschefer 6 000 kronor mindre i månaden än ekonomichefer. Foto: Mai Engström

Äldreomsorgschefer tjänar minst

Chefer inom äldreomsorgen tjänar mindre än andra kommunala enhetschefer. Löneskillnaden beror på att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke, enligt en rapport från Akademikerförbundet Ssr.

Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor. De som tjänar mest är ekonomichefer med en månadslön på 55 500 kronor. Chefer inom äldreomsorgen tjänar 41 200 kronor.

Det gör dem till den chefsgrupp som tjänar minst, trots att 67 procent av äldreomsorgscheferna har en eftergymnasial utbildning. Genomsnittslönen för alla grupper som undersöktes var 46 000 kronor.

En förklaring till löneskillnaderna är att äldreomsorgen är ett kvinnodominerat yrke med huvudsakligen kvinnliga chefer.

”Deras arbete värderas lägre än deras manliga kollegors”, står det i rapporten, som slår fast att skillnaderna i lön inte beror på faktorer som lägre svårighetsgrad i chefskapet eller skillnader i ålder.

Det finns också en könsskillnad för lönerna inom äldreomsorgen. Manliga chefer tjänar i genomsnitt 1 000 kronor mer i månaden än kvinnliga, trots att de har samma utbildningsnivå.

Om man som äldreomsorgschef vill höja sin inkomst kan det vara lönt att söka sig till den privata sektorn. Där tjänar cheferna i snitt 6 000 kronor mer än de som jobbar kommunalt.

Relaterat

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Robot i form av en liten hund

Både positivt och negativt med robotdjur inom äldreomsorgen

Sällskapsrobotar i form av olika djur, så kallade robotdjur, har blivit en allt vanligare syn på landets demensboenden. Nu visar en avhandling från…

En äldre man sitter i en soffa och läser.

Kunskapsluckor om äldre hbtqi-personers vård och omsorg

Folkhälsomyndigheten har gjort en genomgång av forskningen om äldre hbtq-personers hälsa och livsvillkor. Rapporten visar stora kunskapsluckor och en oro hos äldre hbtq-personer…

Fler nyheter

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…