Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (2022). Alkoholvanor hos äldre 2004-2021. Ett kunskapsunderlag med Monitormätningarna som bas.
Äldres alkoholkonsumtion ökar
Alkoholkonsumtionen hos den svenska befolkningen har minskat de senaste 15 åren. Störst är minskningen bland de yngre. Däremot visar personer i åldersgruppen 65 år och uppåt en motsatt trend. Där ökar konsumtionen i stället. De är också den enda ålderskategori som visar en uppgång i alkoholrelaterad slutenvård under 2000-talet enligt Socialstyrelsen index.
Det visar en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som skrivits på uppdrag av Systembolaget. Resultaten visar också att äldre personer dricker mindre per tillfälle, men oftare.
En förklaring till trenden är att dagens äldre i högre grad består av personer som vuxit upp med en mer omfattande alkoholkonsumtion, jämfört med tidigare generationer.
I dag har äldre också en bättre ekonomi och hälsa samt lever ett mer aktivt liv längre. Då kan alkohol vara en del av livsstilen. Enligt rapporten har också samhällets attityd gentemot äldre personer som dricker förändrats: I dag är det generellt mer accepterat.
– Det är viktigt med insatser som handlar om att äldre får kunskap om att kroppen inte tål samma mängd alkohol som tidigare. Därför genomför vi kunskapshöjande insatser, främst till personer som i sitt yrke möter äldre, inte minst inom primärvården för att de ska kunna föra detta vidare, säger Anna Raninen, ansvarig för alkoholforskningsfrågor på Systembolaget, i ett pressmeddelande.
Rapporten bygger på data från Monitormätningarna som startades 2000.
Relaterat
”Cancer angår oss alla”
Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…