Foto: Pixaby

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.

Socialstyrelsens kartläggning och analys under perioden åren 2006–2022 visar att allt fler äldre använder antidepressiva läkemedel. Under dessa år ökade användningen med 23 procent och det är främst kvinnor som tar läkemedel mot ångest och depression och som blir diagnostiserade. Kvinnor över 65 år har 70 procent högre förbrukning än män.

– Det finns dock mycket som tyder på att det är en underdiagnostisering av depression hos män. En förklaring till det kan vara att det är svårare att upptäcka depression hos män, men också att män är mindre benägna att söka hjälp för sådana problem, säger Johan Fastbom, projektledare för kartläggningen, i en nyhet från Socialstyrelsen.

När äldre får hjälp från hemtjänst eller flyttar till ett särskilt boende ökar förskrivningen av antidepressiva medel visar kartläggningen. Det kan bero på att det är en stor omställning att inte längre vara självständig, vilket kan påverka den psykiska hälsan och leda till ökad risk för depression, ångest och sömnsvårigheter. Och medicinerna mot depression kan även hjälpa mot sömnproblem, vilket många äldre lider av.

– Men det kan också vara så att bakomliggande förändringar i hälsotillstånd eller funktionsförmåga också medför att den äldre kommer i kontakt med sjukvården där behovet av behandling med antidepressiva uppmärksammas, säger Johan Fastbom.

Det finns vissa regionala skillnader som Socialstyrelsen ska undersöka vad de beror på. Region Kronoberg sticker ut som den region som förskriver mest antidepressiva medel till äldre, och Region Gotland står för den största ökningen sedan 2006.

Enligt Socialstyrelsen kommer förskrivning av läkemedel mot depression att öka under kommande  år, eftersom allt fler lever längre.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.