Statistiska centralbyrån (2024). Äldres deltagande på arbetsmarknaden. 2001–2023. Arbetskraftsundersökningarna.

Allt fler arbetar efter pensionsåldern
Det blir allt vanligare att personer fortsätter att arbeta efter pensionsåldern. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån.
– De som är mellan 65 och 74 år har gått från en sysselsättningsgrad på tio procent år 2001, till 20 procent år 2023, säger Louise Stener, som arbetar på Statistiska centralbyrån, i ett pressmeddelande.
För personer i åldersgruppen 75–89 var sysselsättningsgraden sju procent år 2023, vilket motsvarar 65 700 personer.
Även om andelen sysselsatta äldre har ökat, så har arbetstiden knappt förändrats. Rapporten visar också att äldre män arbetar fler timmar i veckan, jämfört med äldre kvinnor som i högre grad väljer att arbeta deltid. Och skillnaden blir större med åldern.
Män i 65–69-årsåldern arbetade i snitt 27 timmar i veckan, medan kvinnor i samma åldersgrupp arbetade 24 timmar i veckan under 2023. Men i åldern 70–74 är siffrorna 23 timmar för män och 18 timmar i veckan för kvinnor.
Enligt rapporten är det också en större andel äldre som aktivt söker arbete i dag, jämfört med tidigare.
– Andelen äldre arbetslösa är dubbelt så stor i dag som för tio år sedan. Det indikerar att det finns ett outnyttjat arbetskraftsutbud även upp i åldrarna, säger Louise Stener.
Relaterat

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Åldrandets oundviklighet
Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…
Fler nyheter

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…