Foto: Mostphotos/Angel Nieto

Allt fler arbetar efter pensionsåldern

Sysselsättningen bland äldre personer har fördubblats under de två senaste decennierna. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån, som också visar att äldre män har en högre sysselsättningsgrad än äldre kvinnor.

Det blir allt vanligare att personer fortsätter att arbeta efter pensionsåldern. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån.

– De som är mellan 65 och 74 år har gått från en sysselsättningsgrad på tio procent år 2001, till 20 procent år 2023, säger Louise Stener, som arbetar på Statistiska centralbyrån, i ett pressmeddelande.

För personer i åldersgruppen 75–89 var sysselsättningsgraden sju procent år 2023, vilket motsvarar 65 700 personer.

Även om andelen sysselsatta äldre har ökat, så har arbetstiden knappt förändrats. Rapporten visar också att äldre män arbetar fler timmar i veckan, jämfört med äldre kvinnor som i högre grad väljer att arbeta deltid. Och skillnaden blir större med åldern.

Män i 65–69-årsåldern arbetade i snitt 27 timmar i veckan, medan kvinnor i samma åldersgrupp arbetade 24 timmar i veckan under 2023. Men i åldern 70–74 är siffrorna 23 timmar för män och 18 timmar i veckan för kvinnor.

Enligt rapporten är det också en större andel äldre som aktivt söker arbete i dag, jämfört med tidigare.

– Andelen äldre arbetslösa är dubbelt så stor i dag som för tio år sedan. Det indikerar att det finns ett outnyttjat arbetskraftsutbud även upp i åldrarna, säger Louise Stener.

Relaterat

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Hög med papper

Välfärdsteknik i styrdokument

Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.

Äldre kvinna använder bärbar dator

Äldres behov vid digitalisering

Det kan vara svårt att möta äldre personers behov och förutsättningar. Nestor FoU-center har kartlagt utmaningarna och identifierat frågor som kommuner kan ha…

Fler nyheter

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…