Foto: Mostphotos/Angel Nieto

Allt fler arbetar efter pensionsåldern

Sysselsättningen bland äldre personer har fördubblats under de två senaste decennierna. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån, som också visar att äldre män har en högre sysselsättningsgrad än äldre kvinnor.

Det blir allt vanligare att personer fortsätter att arbeta efter pensionsåldern. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån.

– De som är mellan 65 och 74 år har gått från en sysselsättningsgrad på tio procent år 2001, till 20 procent år 2023, säger Louise Stener, som arbetar på Statistiska centralbyrån, i ett pressmeddelande.

För personer i åldersgruppen 75–89 var sysselsättningsgraden sju procent år 2023, vilket motsvarar 65 700 personer.

Även om andelen sysselsatta äldre har ökat, så har arbetstiden knappt förändrats. Rapporten visar också att äldre män arbetar fler timmar i veckan, jämfört med äldre kvinnor som i högre grad väljer att arbeta deltid. Och skillnaden blir större med åldern.

Män i 65–69-årsåldern arbetade i snitt 27 timmar i veckan, medan kvinnor i samma åldersgrupp arbetade 24 timmar i veckan under 2023. Men i åldern 70–74 är siffrorna 23 timmar för män och 18 timmar i veckan för kvinnor.

Enligt rapporten är det också en större andel äldre som aktivt söker arbete i dag, jämfört med tidigare.

– Andelen äldre arbetslösa är dubbelt så stor i dag som för tio år sedan. Det indikerar att det finns ett outnyttjat arbetskraftsutbud även upp i åldrarna, säger Louise Stener.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…