Statistiska centralbyrån (2024). Äldres deltagande på arbetsmarknaden. 2001–2023. Arbetskraftsundersökningarna.
Allt fler arbetar efter pensionsåldern
Det blir allt vanligare att personer fortsätter att arbeta efter pensionsåldern. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån.
– De som är mellan 65 och 74 år har gått från en sysselsättningsgrad på tio procent år 2001, till 20 procent år 2023, säger Louise Stener, som arbetar på Statistiska centralbyrån, i ett pressmeddelande.
För personer i åldersgruppen 75–89 var sysselsättningsgraden sju procent år 2023, vilket motsvarar 65 700 personer.
Även om andelen sysselsatta äldre har ökat, så har arbetstiden knappt förändrats. Rapporten visar också att äldre män arbetar fler timmar i veckan, jämfört med äldre kvinnor som i högre grad väljer att arbeta deltid. Och skillnaden blir större med åldern.
Män i 65–69-årsåldern arbetade i snitt 27 timmar i veckan, medan kvinnor i samma åldersgrupp arbetade 24 timmar i veckan under 2023. Men i åldern 70–74 är siffrorna 23 timmar för män och 18 timmar i veckan för kvinnor.
Enligt rapporten är det också en större andel äldre som aktivt söker arbete i dag, jämfört med tidigare.
– Andelen äldre arbetslösa är dubbelt så stor i dag som för tio år sedan. Det indikerar att det finns ett outnyttjat arbetskraftsutbud även upp i åldrarna, säger Louise Stener.
Relaterat
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Hundraåringarna blir allt fler
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…
Fler nyheter
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…