Foto: Mostphotos

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter pensionen skiljer sig också åt i landet.

Pensionsmyndigheten publicerar nu nya siffror om landets jobbonärer, alltså de som fortsätter att arbeta efter pensionen. I rapporten Jobbonärer 2024: En analys av trender och effekter framgår det att andelen jobbonärer har ökat med 20 procent sedan 2012.

Sammanlagt handlade det 2022 om 263000 jobbonärer mellan 62 och 84 år, alltså fyra procent av alla som förvärvsarbetar i Sverige. I åldersgruppen 62–74 år fortsatte 15,5 procent att fortsätta arbeta. Fler män än kvinnor arbetar vidare, och det är också vanligare att personer med eget företag blir jobbonärer.

– En jobbonär som fortsätter att arbeta under ett extra år med en genomsnittlig jobbonärsinkomst höjer sin allmänna pension med cirka en procent eller cirka 180 kronor per månad före skatt. Den största ekonomiska vinsten är i stället den lön jobbonären får under året man fortsätter att arbeta, säger Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Den totala summan av jobbonärernas förvärvsinkomst var 46 miljarder kronor under 2022. Men det är inte säkert att det är den ekonomiskt bästa lösningen att gå i pension för att sedan fortsätta arbeta.

– Om personen istället hade fortsatt att arbeta heltid och skjutit upp pensionsuttaget ett år så hade det ökat den allmänna pensionen med cirka 6–8 procent eller cirka 1 300 kronor per månad före skatt, säger Linda Wiese.

Det finns stora geografiska skillnader i hur pensionärer arbetar. I åldern 62–84 år är 15,4 procent jobbonärer på Gotland, men bara 10,5 procent i Västmanlands län. Högst andel bland kommunerna hade Aneby kommun med 20 procent, medan Surahammar, Bromölla och Hofors kommuner bara hade åtta procent jobbonärer.

Läs hela rapporten

Relaterat

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Fler nyheter

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…