Alzheimer kan upptäckas tidigt – med hjälp av socker

Upptaget och förbränningen av socker i hjärnan har visats sig förändrats i ett tidigt skede av alzheimer. De som bär på sjukdomen förbränner socker långsammare, enligt en ny studie. Förhoppningen är att man kan använda socker som kontrastmedel för att upptäcka alzheimer tidigt.

Kontrastmedel är ett ämne som ökar kontrasten hos strukturer eller vätskor och används ofta vid medicinsk avbildning, till exempel vid magnetkameraundersökning. Men då injiceras oftast någon form av metallbaserat kontrastmedel, något som fortfarande gör det utmanande att diagnosticera alzheimer.

Men en ny studie har undersökt hur vanligt socker, som är hjärnans bränsle, tas upp och förbränns vid Alzheimers sjukdom. Och dess potential som kontrastmedel.

– Målet är att om man kan använda den nya metoden för att upptäcka alzheimer redan innan patienten visar några symptom, säger Linda Knutsson, professor i medicinsk strålningsfysik vid Lunds universitet.

Hos personer som bär på alzheimer visar studien att förbränningen av socker i hjärnan går långsammare, jämfört med de som inte har drabbats. Det kan även användas för att se om fler personer i en familj bär på sjukdomen och hur ärftligheten ser ut.

– Att använda icke-syntetiska kontrastmedel som socker vid undersökningar är inte bara billigare för sjukvården. Det kan även få en positiv psykologisk effekt och göra patienter lugnare, säger Linda Knutsson.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Fler nyheter

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.