
Arbetsförmedlingens arbete saknar åldersperspektiv
Enligt Arbetsförmedlingen själva har äldre arbetssökande i snitt svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Det innebär att åldern påverkar möjligheten att få jobb. Nu har Riksrevisionen gjort en granskning av Arbetsförmedlingens arbete med arbetssökande över 55 år.
I ett pressmeddelande presenterar Riksrevisionen granskningens resultat i fem punkter:
- Regeringen har i sin styrning av Arbetsförmedlingen inte tagit hänsyn till att äldre har en högre risk för långtidsarbetslöshet.
- Arbetsförmedlingen har inte beaktat de arbetssökandes ålder i sin interna styrning.
- Äldres ökade risk för långtidsarbetslöshet har sällan vägts in i Arbetsförmedlingens bedömning av enskilda arbetssökandes behov av stöd
- Äldre arbetssökande prioriteras inte i Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivare.
- Arbetsförmedlingens arbete mot åldersdiskriminering på arbetsmarknaden har haft en begränsad omfattning.
– Trots att det är väl dokumenterat att en högre ålder minskar chansen att få jobb har Arbetsförmedlingen i stort sett bortsett helt från åldersperspektivet i sitt arbete. Därmed finns det en risk för att de äldre arbetssökande som har svårare att få jobb inte får det stöd som de behöver, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.
Riksrevisionens bedömning är att styrningen varit så starkt fokuserad på andra grupper av arbetssökande att det inte funnits utrymme för extra stöd till de äldre som grupp.
– Styrningen behöver utgå från en fördjupad analys av de faktorer som är viktiga för möjligheten att få jobb – inklusive ålder. Vi vet ju att arbetssökande med till exempel kort utbildning har en ännu svårare arbetsmarknadssituation om de dessutom är äldre, säger Elin Sundberg, projektledare för granskningen.
Relaterat

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

”Tänk till om boendemiljön i tid”
Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också.…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…
Fler nyheter

Så upplever äldre sin sömn
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…