Arbetsförmedlingens arbete saknar åldersperspektiv
Enligt Arbetsförmedlingen själva har äldre arbetssökande i snitt svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Det innebär att åldern påverkar möjligheten att få jobb. Nu har Riksrevisionen gjort en granskning av Arbetsförmedlingens arbete med arbetssökande över 55 år.
I ett pressmeddelande presenterar Riksrevisionen granskningens resultat i fem punkter:
- Regeringen har i sin styrning av Arbetsförmedlingen inte tagit hänsyn till att äldre har en högre risk för långtidsarbetslöshet.
- Arbetsförmedlingen har inte beaktat de arbetssökandes ålder i sin interna styrning.
- Äldres ökade risk för långtidsarbetslöshet har sällan vägts in i Arbetsförmedlingens bedömning av enskilda arbetssökandes behov av stöd
- Äldre arbetssökande prioriteras inte i Arbetsförmedlingens arbete med arbetsgivare.
- Arbetsförmedlingens arbete mot åldersdiskriminering på arbetsmarknaden har haft en begränsad omfattning.
– Trots att det är väl dokumenterat att en högre ålder minskar chansen att få jobb har Arbetsförmedlingen i stort sett bortsett helt från åldersperspektivet i sitt arbete. Därmed finns det en risk för att de äldre arbetssökande som har svårare att få jobb inte får det stöd som de behöver, säger riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.
Riksrevisionens bedömning är att styrningen varit så starkt fokuserad på andra grupper av arbetssökande att det inte funnits utrymme för extra stöd till de äldre som grupp.
– Styrningen behöver utgå från en fördjupad analys av de faktorer som är viktiga för möjligheten att få jobb – inklusive ålder. Vi vet ju att arbetssökande med till exempel kort utbildning har en ännu svårare arbetsmarknadssituation om de dessutom är äldre, säger Elin Sundberg, projektledare för granskningen.
Relaterat
”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
Cyklar 80 mil för att sprida forskning
I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…
Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24
Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…
Fler nyheter
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…