Äldre man äter ensam på en hamburgerrestaurang
Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Äta ensam kan ge sämre matrutiner

Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra. Det visar en avhandling från Uppsala universitet som pekar på att det finns ett samband mellan ensamätande och negativa hälsoutfall.

Att äta tillsammans har länge setts som en social aktivitet och ett tillfälle för gemenskap. Samtidigt har ensamätande kopplats till negativa hälsoeffekter, som sämre självskattad hälsa och depression, enligt tidigare forskning. Nu bekräftar en avhandling från Uppsala universitet till viss del dessa fynd och visar också att äldre personer som äter ensamma har sämre matrutiner, men inte sämre självskattad hälsa. 

– Matrutiner skiljer sig ofta åt för den som äter ensam och de som äter tillsammans. Detta visade sig till exempel genom att ensamätande personer åt färre antal måltider per dag och färdigköpta rätter oftare, säger Amanda Björnwall, som har skrivit avhandlingen. 

De äldre personerna som deltog i en intervjustudie hade också olika uppfattningar om ensamätande. Personer som levde och åt ensamma såg det ofta som oproblematiskt, medan de som levde och åt tillsammans med en partner uttryckte oro inför en framtid då man eventuellt behöver äta ensam.

Men det verkar också finnas en koppling mellan ensamätande och ökade känslor av ensamhet – även om man inte besväras av att inte äta tillsammans med andra, något som överraskar Amanda Björnwall.

– Det är lite överraskande att ensamätande är associerat med ett flertal negativa hälsoutfall, utan att ha fått större uppmärksamhet. Jag har funderat mycket på om det är just att äta ensam som är ett problem i sig eller om det blir ett uttryck för sårbarhet, säger hon. 

Frågan kvarstår alltså om ensamätande faktiskt leder till ökad känsla av ensamhet eller inte. Och Amanda Björnwall hoppas att alla som arbetar med mat och måltider för äldre personer läser hennes avhandling. 

– Jag hoppas att olika aktörer uppmärksammar måltidssituationer för äldre samt att de fortsätter prioritera initiativ och engagemang för att möjliggöra gemensamma måltider. Jag tror det är oerhört värdefullt att det finns möjligheter för äldre att äta i sällskap med andra. Genom mat och måltider kan människor nå varandra och hitta gemenskap. Det är ett naturligt och trevligt sätt att mötas. 

Mai Engström

Fakta
Om avhandlingen

Amanda Björnwall har genomfört en enkätstudie, intervjustudie och litteraturöversikt inom ramen för sin avhandling. 1 500 personer i åldrarna 70 till 75, som bodde i ordinärt boende, fick inbjudan att delta i enkätstudien, som innehöll frågor om måltidssällskap, matvanor, hälsa och sociala relationer. 695 personer svarade på frågorna.

I intervjustudien deltog 20 äldre personer mellan 70 och 90 år, som bodde ensamma eller tillsammans med andra. Litteraturöversikten inkluderade 98 vetenskapliga artiklar.

Läs avhandlingen

Amanda Björnwall (2025). Eating alone or eating in loneliness: Food routines, health, and social relations in later life. Doktorsavhandling. Uppsala universitet.

Delstudier

I. Amanda Björnwall, Ylva Mattson Sydner, Afsaneh Koochek och Nicklas Neuman (2021). Eating alone or together among community-living older people: A scoping review. Publicerad i International journal of environmental research and public health.

II. Amanda Björnwall, Ylva Matsson Sydner, Afsaneh Koochek och Nicklas Neuman (2023). Perceptions and experiences of eating alone among community-living retired Swedes: Loss, routine and independence. Publicerad i Appetite.

III. Amanda Björnwall, Patricia Eustachio Colombo, Ylva Mattson Sydner och Nicklas Neuman (2024). The impact of eating alone on food intake and everyday eating routines: A cross-sectional study of community-living 70- to 75-year-olds in Sweden. Publicerad i BMC public health.

IV. Amanda Björnwall, Patricia Eustachio Colombo, Ylva Mattson Sydner, Afsaneh Koochek och Nicklas Neuman [Inskickad]. Eating alone and its associations with loneliness and self-rated health: Insights from a cross-sectional study of 70- to 75-year-olds in Sweden. 

Relaterat

Tuber med urinprov

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Fler nyheter

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre

Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…