Foto: Stokkete/Mostphotos

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Det blir allt mer vanligt att även världen utanför akademin får möjlighet att bli delaktiga forskningen. Inte minst i forskningen om äldre och åldrande är det viktigt, för att ge utrymme till den samlade kompetensen exempelvis hos personer som får vård och omsorg, eller bara åldras i vårt samhälle.

I en ny doktorsavhandling har Isak Berge vid Göteborgs universitet undersökt vilka de utmaningar som finns när universitet och högskolor vill involvera sköra äldre personer i forskningen om åldrande och hälsa. Han har gjort intervjuer med just sköra äldre personer, samt genomfört fokusgruppsintervjuer med personal på äldreboende och med forskare inom åldrande och hälsa.

Det visade sig att denna målgrupp ofta uteslutits från forskningen, då forskare tvivlat på deras förmåga och deras möjligheter att vara med och bidra.

”En utmaning för involvering av sköra äldre personer i forskning som vi har identifierat är att det kan vara svårt för forskare att balansera sin makt, hantera tid och resurser, samtidigt som forskaren ska navigera konflikter mellan forskningens oberoende och överlåtande av inflytande till sköra äldre personer”, skriver Isak Berge på Göteborgs universitets webbplats.

Isak Berge skriver också att forskare har ett ansvar att arbeta emot exkluderingen som äldre utsatts och fortsatt utsätts för i forskningen. Att utmana de strukturerna kan ge ny kunskap, som uppstår i mötet mellan forskare och sköra äldre personer.

Avhandlingsarbetet är en del av forskargruppen FRESH forskning, vid AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa.

Läs avhandlingen

Isak Berge (2024). Ge de ohörda rösterna upprättelse – framsteg och utmaningar vid involvering av sköra äldre personer i forskning om åldrande och hälsa. Doktorsavhandling, Göteborgs universitet.

 

Avhandlingens publicerade artiklar
Haak M, Ivanoff S, Barenfeld E, Berge I och Lood Q (2021). Research as an essentiality beyond one’s own competence: an interview study on frail older people’s view of research. Research involvement and engagement.

Berge I, Barenfeld E, Dahlin-Ivanoff S, Haak M och Lood Q (2020). Challenging oneself on the threshold to the world of research – frail older people’s experiences of involvement in research. BMC Geriatrics.

Berge I, Dahlin-Ivanoff S, Barenfeld E, Haak M och Lood Q (2022). A real eye-opener: Nursing home staff experiences of co-designing nursing home services together with residents. Journal of aging studies.

Dahlin-Ivanoff S, Berge I, Barenfeld E, Haak M och Lood Q (2024). Research collaboration with older people as a matter of scientific quality and ethics: a focus group study with researchers in ageing and health. Research involvement and engagement.

 

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Fler nyheter

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…