Afsaneh Taei är nybliven doktor vid Lunds universitet och anknuten till CASE, Centre for ageing and supportive environments. I sin avhandling har hon intervjuat 42 och samlat in enkätsvar från 462 äldre personer i socialt utsatta områden i Helsingborg och Landskrona, samt Östra Göinge och Örkelljunga. En viktig slutsats är att många äldre i dessa områden är aktiva för sina bostadsområdens bästa.
– Resultaten är unika på så vis att man inte tidigare har studerat dessa utsatta områden på det här sättet. Äldre uppmärksammas inte lika mycket i samhällsdebatten, fokus har varit främst på yngre personer och de i arbetsför ålder som bor i dessa områden, säger Afsaneh Taei i en intervju på forskarskolans SWEAH:s hemsida.
Studiedeltagarna bodde i områden där exempelvis droghandel, attacker och vandalisering var vanligt. Men de berättade om att de utförde olika motaktioner. Det kunde vara att hålla rent från skräp, röra sig ute i området, eller ta bort klistermärken som kunde kopplas till droghandel.
– De vill bidra. Bland de urbana områden med mycket kriminalitet och droghandel som ingick i studien, är det intressant att se att de flesta äldre försöker anpassa sig. De kämpar för att känna sig trygga, genom att till exempel konfrontera droghandlare och nattvandra. Och de gör det inte bara för sin egen skull, de vill gynna även andra.
Många var lojala mot sitt område, medan andra funderade på att flytta.
– I de undersökta områdena vill de flesta, närmare 80 procent, ändå bo kvar. Och de vill göra det så länge som möjligt. De kan ha bott där länge, känner tillhörighet och har sina sociala nätverk där, säger Afsaneh Taei.