Afsaneh Taei. Foto: Lill Eriksson/Lunds universitet

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.

Avhandlingens framsida.Afsaneh Taei är nybliven doktor vid Lunds universitet och anknuten till CASE, Centre for ageing and supportive environments. I sin avhandling har hon intervjuat 42 och samlat in enkätsvar från 462 äldre personer i socialt utsatta områden i Helsingborg och Landskrona, samt Östra Göinge och Örkelljunga. En viktig slutsats är att många äldre i dessa områden är aktiva för sina bostadsområdens bästa.

– Resultaten är unika på så vis att man inte tidigare har studerat dessa utsatta områden på det här sättet. Äldre uppmärksammas inte lika mycket i samhällsdebatten, fokus har varit främst på yngre personer och de i arbetsför ålder som bor i dessa områden, säger Afsaneh Taei i en intervju på forskarskolans SWEAH:s hemsida.

Studiedeltagarna bodde i områden där exempelvis droghandel, attacker och vandalisering var vanligt. Men de berättade om att de utförde olika motaktioner. Det kunde vara att hålla rent från skräp, röra sig ute i området, eller ta bort klistermärken som kunde kopplas till droghandel.

– De vill bidra. Bland de urbana områden med mycket kriminalitet och droghandel som ingick i studien, är det intressant att se att de flesta äldre försöker anpassa sig. De kämpar för att känna sig trygga, genom att till exempel konfrontera droghandlare och nattvandra. Och de gör det inte bara för sin egen skull, de vill gynna även andra.

Många var lojala mot sitt område, medan andra funderade på att flytta.

– I de undersökta områdena vill de flesta, närmare 80 procent, ändå bo kvar. Och de vill göra det så länge som möjligt. De kan ha bott där länge, känner tillhörighet och har sina sociala nätverk där, säger Afsaneh Taei.

Läs avhandlingen

Afsaneh Taei (2024). Place attachment and participation among older adults living in disadvantaged areas. Doktorsavhandling, Lunds universitet.

Avhandlingens publicerade artiklar
Taei A, Jönson H, Kottorp A och Granbom M (2024). Doing and belonging: A photo-elicitation study on place attachment of older adults living in depopulated rural areas. Journal of occupational science.

Taei A, Jönson H och Granbom M (2023). Crime, disorder, and territorial stigmatization: Older adults living in deprived neighborhoods. Gerontologist.

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Att det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…