Afsaneh Taei. Foto: Lill Eriksson/Lunds universitet

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.

Avhandlingens framsida.Afsaneh Taei är nybliven doktor vid Lunds universitet och anknuten till CASE, Centre for ageing and supportive environments. I sin avhandling har hon intervjuat 42 och samlat in enkätsvar från 462 äldre personer i socialt utsatta områden i Helsingborg och Landskrona, samt Östra Göinge och Örkelljunga. En viktig slutsats är att många äldre i dessa områden är aktiva för sina bostadsområdens bästa.

– Resultaten är unika på så vis att man inte tidigare har studerat dessa utsatta områden på det här sättet. Äldre uppmärksammas inte lika mycket i samhällsdebatten, fokus har varit främst på yngre personer och de i arbetsför ålder som bor i dessa områden, säger Afsaneh Taei i en intervju på forskarskolans SWEAH:s hemsida.

Studiedeltagarna bodde i områden där exempelvis droghandel, attacker och vandalisering var vanligt. Men de berättade om att de utförde olika motaktioner. Det kunde vara att hålla rent från skräp, röra sig ute i området, eller ta bort klistermärken som kunde kopplas till droghandel.

– De vill bidra. Bland de urbana områden med mycket kriminalitet och droghandel som ingick i studien, är det intressant att se att de flesta äldre försöker anpassa sig. De kämpar för att känna sig trygga, genom att till exempel konfrontera droghandlare och nattvandra. Och de gör det inte bara för sin egen skull, de vill gynna även andra.

Många var lojala mot sitt område, medan andra funderade på att flytta.

– I de undersökta områdena vill de flesta, närmare 80 procent, ändå bo kvar. Och de vill göra det så länge som möjligt. De kan ha bott där länge, känner tillhörighet och har sina sociala nätverk där, säger Afsaneh Taei.

Läs avhandlingen

Afsaneh Taei (2024). Place attachment and participation among older adults living in disadvantaged areas. Doktorsavhandling, Lunds universitet.

Avhandlingens publicerade artiklar
Taei A, Jönson H, Kottorp A och Granbom M (2024). Doing and belonging: A photo-elicitation study on place attachment of older adults living in depopulated rural areas. Journal of occupational science.

Taei A, Jönson H och Granbom M (2023). Crime, disorder, and territorial stigmatization: Older adults living in deprived neighborhoods. Gerontologist.

Relaterat

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.

Forskningsprojekt ska minska depression hos äldre

Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.

Fler nyheter

Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera…

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…