En äldre man sätter in sin hörapparat i örat.
Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Åtta av tio 90-plussare behövde hjälp med sin hörsel

I en studie från Göteborgs universitet och Region Västra Götaland har forskare undersökt hörseln på personer över 90 år. En stor majoritet av dem hade så stora problem att de skulle behöva hjälp.

Hur stora är egentligen hörselproblemen bland våra 90-plussare? Det har en grupp forskare från Göteborg undersökt i en ny studie. De valde ut två grupper från H70-studien, bestående av 42 stycken 90-åringar och 49 stycken 95-åringar. Hörselmätningarna gjordes i hemmiljön, för att kunna få ett bättre deltagande.

98 procent av deltagarna hade en hörselnedsättning i sitt bäst fungerande öra. 83 procent av dem hade dessutom så pass svår hörselnedsättning av de skulle behöva hjälp för det. Det fanns också en skillnad mellan åldersgrupperna som tydde på att hörseln fortsatte att försämras mellan 90 och 95 år. Skillnaden mellan kvinnor och män verkade också jämnas ut med åldern.

Enligt forskarna som genomförde studien behövs det en ökad medvetenhet om de negativa effekterna av hörselnedsättning om man ska kunna öka det allmänna välbefinnandet för de äldre äldre. Samtidigt är det många som drabbas av demens i den här åldersgruppen och det behövs mer forskning för att hitta undersökningsmetoder som fungerar för dem utanför vårdinstitutionerna, något forskargruppen planerar att bidra med framöver.

Läs den vetenskapliga artikeln

Åsa Winzell Juhlin, Ulf Rosenhall, Birgitta Wallström Berg, Maria Hoff, Hanna Wetterberg, Lina Rydén, Ingmar Skoog och André Sadeghi (2024). Hearing acuity in nonagenarians aged 90 and 95 assessed in a home setting using standardized pure-tone audiometry. International journal of audiology.

Relaterat

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…