Två äldre kvinnor promenerar hand i hand
Foto: Mostphotos

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är rekommenderat, visar en ny europeisk studie med forskare från Örebro universitet.

En europeisk forskargrupp har följt 871 personer mellan 65 och 79 år från Italien, Nederländerna, Polen och Storbritanninen för att undersöka hur fysisk aktivitet påverkar hälsan.

Det visar sig att deltagare som satt mindre än 8,3 timmar per dag hade signifikant lägre risk för det som kallas metabola syndrom, ett samlingsnamn för bland annat blodfetter, högt blodtryck, förhöjt blodsocker och insulinresistens. Detta oavsett om de var fysiskt aktiva eller inte och oavsett hur hälsosamt de åt.

– Även för personer som inte nådde upp till rekommenderad fysisk aktivitet, så var mindre stillasittande förknippat med bättre hälsa. Det tyder på att även lättare rörelse är positivt för hälsan, säger Andreas Nilsson, forskare vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande. Han och kollegan Fawzi Kadi är den svenska parten i den europeiska forskargruppen.

Forskarna mätte deltagarnas midjemått och tog blodprover för att identifiera fem biomarkörer som är kopplade till metabolt syndrom, som i sin tur kan ge ökad risk för sjukdomar. Deltagarna fick också föra dagbok över vad de åt under en veckas tid och fick poäng utifrån hur väl de följde kostråd för äldre personer.

Den ena gruppen av deltagare klassades som fysiskt aktiva, det vill säga att de höll på med pulshöjande aktiviteter i den rekommenderade tiden på 2,5 timmar per vecka. Den andra gruppen bestod av personer som inte rör sig enligt rekommendationen, och klassades i studien som fysiskt inaktiva.

– Vi använde rörelsemätare för att ta reda på hur mycket tid deltagarna ägnar åt dagliga aktiviteter med olika intensitet. Metoden ger mycket mer tillförlitliga resultat än att låta deltagarna själva ntoera hur mycket de rör på sig, vilket är den metod som tidigare forskning oftast har använt, säger Andreas Nilsson.

Den lägsta risken för metabola sjukdomar fanns hos deltagare som var fysiskt aktiva, alltså rörde sig mer än 2,5 timmar i veckan, och samtidigt satt minst.

Läs den vetenskapliga studien

Andreas Nilsson, Hadil Limem, Aurelia Santoro, Laura Smeldy Jurado-Medina, Agnes A M Berendsen, Lisette C P G M de Groot m fl (2025). Associations between time spent in sedentary behaviors and metabolic syndrome risk in physically active and inactive European older adults. Publicerad i The journal of nutrition, health and aging.

Relaterat

Följ med på stormig tandemturné

Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut

Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…

Fler nyheter

Få studenter lär sig om åldrandet

Dagens socionomstudenter får bristfällig utbildning i social omsorg. Enbart 15 procent väljer kurser om åldrandet, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Äldre kvinna får sitt blodtryck mätt

Fem livsstilsförändringar som ger längre liv

Personer som undviker fem klassiska riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom lever upp till 15 år längre än personer som inte har ändrat sin livsstil. Det…