Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Även tidig alkoholkonsumtion ökar risken för demenssjukdom

En ny rapport har sammanställt forskningen om alkoholens påverkan på hjärnan. Ett av de mer överraskande resultaten blev att unga som dricker ökar risken att drabbas av demens senare i livet.

I rapportserien Alkoholen och samhället har en rad medicinska och intresseorganisationer nu gett ut Alkohol och hjärnan, en genomgång av forskningen kring alkoholkonsumtionens påverkan på vår kognitiva hälsa. Rapportförfattarna konstaterar att redan en måttlig konsumtion påverkar hjärnans funktion. Bland annat hänvisar de till studier som kommit fram till att alkohol är den största riskfaktorn för demenssjukdom som vi kan påverka genom våra livsstilsval. Annan forskning visar att alkoholkonsumtion tidigt i livet ger effekter långt senare.

– Mest uppseendeväckande var kanske det här om livsstilsförloppet; att unga som dricker i tonåren löper risk att drabbas av tidig demens. Det är ett uttryck för den stjärnsmäll man får i hjärnan när man dricker sig berusad. Sker det gång på gång så blir det en stor belastning på hjärnan, säger Sven Andréasson, en av rapportens författare, till tidningen Accent.

Rapporten diskuterar också andra risker med alkohol för äldre personer. Förutom att den åldrande hjärnan är känsligare och återhämtar sig långsammare, ökar också risken att drabbas av stroke och fallolyckor.

Läs rapporten

Tanya Chikritzhs, Frida Dangardt, Harold Holder, Tim Naimi, Tim Stockwell och Sven Andréasson (2024). Alkoholen och hjärnan. Alkoholen och samhället 2024. Svensk sjuksköterskeförening, SFAM, Svensk förening för Beroendemedicin, SAFF, CERA, Hjärnfonden, SLAN, Junis, UNF och IOGT-NTO.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…