Avhandling kartlägger äldres akutskador

Fredrik Röding vid Umeå universitet har analyserat 200 000 skador vid en akutmottagning i sin avhandling. Knappt hälften av skadorna var fallskador.

Avhandlingens omslagsbildFredrik Röding, på institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet, har i sin avhandling analyserat mer än 200 000 skador som kommit in till akutmottagningen i Umeå mellan 1993 och 2014. Det gav en översikt över alla skador, som sedan analyserades med fokus på äldres skador och höftfrakturer.

Nästan hälften av skadorna var fallskador, oftast orsakade i hemmet eller andra platser på fritiden. Hos äldre ledde olyckor till frakturer i hälften av fallen. Ju äldre en person blev, desto större var risken för att få en upprepad allvarlig skada. Ett exempel är att en kvinna i 90-årsåldern hade tio gånger högre risk än en 20-åring.

Höftfrakturer har en speciellt ålderrelaterad risk. Under livet ökar risken för höftfraktur med 100 gånger. Här föreslår Fredrik Röding att det inte bara beror på en ökning av benskörheten, utan även på ökat antal fall och svårigheter att ta emot sig i fallen. Detta eftersom skador med åldern blir vanligare i höfter, ben och fötter och dessutom allt närmare bålen. Samtidigt ökar mjukdelsskadorna i huvudet. Slutsatsen blir att det krävs ett fallförebyggande arbete, speciellt då antalet personer över 80 år blir fler och fler.

Läs avhandlingen

Avhandling

Fredrik Röding (2021). Injuries are not accidents! – an emergency-department population-based epidemiological study of injuries with special refe­rence to trauma recidivism hip fractures and geriatric falls. Umeå universitet.

Avhandlingens artiklar

Röding F, Lindkvist M, Bergström U och Lysholm J (2015). Epidemiologic patterns of injuries treated at the emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Röding F, Lindkvist M, Bergström U, Svensson O och Lysholm J (2016). Trauma recidivism at an emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga åldern.

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet är både att sprida forskningsresultat och väcka intresse för forskning.

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.