Avhandling kartlägger äldres akutskador

Fredrik Röding vid Umeå universitet har analyserat 200 000 skador vid en akutmottagning i sin avhandling. Knappt hälften av skadorna var fallskador.

Avhandlingens omslagsbildFredrik Röding, på institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet, har i sin avhandling analyserat mer än 200 000 skador som kommit in till akutmottagningen i Umeå mellan 1993 och 2014. Det gav en översikt över alla skador, som sedan analyserades med fokus på äldres skador och höftfrakturer.

Nästan hälften av skadorna var fallskador, oftast orsakade i hemmet eller andra platser på fritiden. Hos äldre ledde olyckor till frakturer i hälften av fallen. Ju äldre en person blev, desto större var risken för att få en upprepad allvarlig skada. Ett exempel är att en kvinna i 90-årsåldern hade tio gånger högre risk än en 20-åring.

Höftfrakturer har en speciellt ålderrelaterad risk. Under livet ökar risken för höftfraktur med 100 gånger. Här föreslår Fredrik Röding att det inte bara beror på en ökning av benskörheten, utan även på ökat antal fall och svårigheter att ta emot sig i fallen. Detta eftersom skador med åldern blir vanligare i höfter, ben och fötter och dessutom allt närmare bålen. Samtidigt ökar mjukdelsskadorna i huvudet. Slutsatsen blir att det krävs ett fallförebyggande arbete, speciellt då antalet personer över 80 år blir fler och fler.

Läs avhandlingen

Avhandling

Fredrik Röding (2021). Injuries are not accidents! – an emergency-department population-based epidemiological study of injuries with special refe­rence to trauma recidivism hip fractures and geriatric falls. Umeå universitet.

Avhandlingens artiklar

Röding F, Lindkvist M, Bergström U och Lysholm J (2015). Epidemiologic patterns of injuries treated at the emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Röding F, Lindkvist M, Bergström U, Svensson O och Lysholm J (2016). Trauma recidivism at an emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…