Avhandling kartlägger äldres akutskador

Fredrik Röding vid Umeå universitet har analyserat 200 000 skador vid en akutmottagning i sin avhandling. Knappt hälften av skadorna var fallskador.

Avhandlingens omslagsbildFredrik Röding, på institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet, har i sin avhandling analyserat mer än 200 000 skador som kommit in till akutmottagningen i Umeå mellan 1993 och 2014. Det gav en översikt över alla skador, som sedan analyserades med fokus på äldres skador och höftfrakturer.

Nästan hälften av skadorna var fallskador, oftast orsakade i hemmet eller andra platser på fritiden. Hos äldre ledde olyckor till frakturer i hälften av fallen. Ju äldre en person blev, desto större var risken för att få en upprepad allvarlig skada. Ett exempel är att en kvinna i 90-årsåldern hade tio gånger högre risk än en 20-åring.

Höftfrakturer har en speciellt ålderrelaterad risk. Under livet ökar risken för höftfraktur med 100 gånger. Här föreslår Fredrik Röding att det inte bara beror på en ökning av benskörheten, utan även på ökat antal fall och svårigheter att ta emot sig i fallen. Detta eftersom skador med åldern blir vanligare i höfter, ben och fötter och dessutom allt närmare bålen. Samtidigt ökar mjukdelsskadorna i huvudet. Slutsatsen blir att det krävs ett fallförebyggande arbete, speciellt då antalet personer över 80 år blir fler och fler.

Läs avhandlingen

Avhandling

Fredrik Röding (2021). Injuries are not accidents! – an emergency-department population-based epidemiological study of injuries with special refe­rence to trauma recidivism hip fractures and geriatric falls. Umeå universitet.

Avhandlingens artiklar

Röding F, Lindkvist M, Bergström U och Lysholm J (2015). Epidemiologic patterns of injuries treated at the emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Röding F, Lindkvist M, Bergström U, Svensson O och Lysholm J (2016). Trauma recidivism at an emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Relaterat

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats av en stroke. Ett stort fokus är att stärka äldres möjligheter till att vårda sig själva i…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att tandhygienister är något bättre på att upptäcka och förebygga muntorrhet i jämförelse med tandläkarna.

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.