ÄiC-podden avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit

I årets sista avsnitt av Äldre i Centrum-podden samlar redaktionen ihop en krönika över 2022 som har innehållit en hel del gåfotboll och spännande reportage. Dessutom får du höra om de olika artiklarna i det senaste numret av tidningen, #4/22, vars tema är hörselnedsättning.

Utmaningarna med hörselnedsättning är många och ökar med åldern. Det handlar inte alldeles för sällan om att hamna utanför i sociala sammanhang, något som eventuellt kan påverka den kognitiva förmågan.

Men det finns också hopp om att kunna bromsa försämringen av hörseln med hjälp av ny teknik, något som chefredaktör Lotta Segelberg berättar om i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden.

Redaktör Mai Engström pratar om hur det var att intervjua forskaren Ulrika Winblad som är professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet, och som undersöker hur organisering och styrning påverkar sjukvården och äldreomsorgen.

Micke Mildén slår ett slag för Karin Lövgrens recension av boken A cultural biography of the prostate, som tar med läsaren genom prostatans betydelse genom historien ur flera olika perspektiv.

Redaktionen berättar också om vad de särskilt minns från det gångna året och vad framtiden kommer att bjuda på. Nästa år kommer Äldre i Centrum-podden att byta form – eller snarare återgå – till att bjuda in expertgäster för att samtala om ett specifikt ämne. Dessutom är snart nästa nummer av Äldre i Centrums vetenskapliga supplement snart här.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…