ÄiC-podden avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit

I årets sista avsnitt av Äldre i Centrum-podden samlar redaktionen ihop en krönika över 2022 som har innehållit en hel del gåfotboll och spännande reportage. Dessutom får du höra om de olika artiklarna i det senaste numret av tidningen, #4/22, vars tema är hörselnedsättning.

Utmaningarna med hörselnedsättning är många och ökar med åldern. Det handlar inte alldeles för sällan om att hamna utanför i sociala sammanhang, något som eventuellt kan påverka den kognitiva förmågan.

Men det finns också hopp om att kunna bromsa försämringen av hörseln med hjälp av ny teknik, något som chefredaktör Lotta Segelberg berättar om i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden.

Redaktör Mai Engström pratar om hur det var att intervjua forskaren Ulrika Winblad som är professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet, och som undersöker hur organisering och styrning påverkar sjukvården och äldreomsorgen.

Micke Mildén slår ett slag för Karin Lövgrens recension av boken A cultural biography of the prostate, som tar med läsaren genom prostatans betydelse genom historien ur flera olika perspektiv.

Redaktionen berättar också om vad de särskilt minns från det gångna året och vad framtiden kommer att bjuda på. Nästa år kommer Äldre i Centrum-podden att byta form – eller snarare återgå – till att bjuda in expertgäster för att samtala om ett specifikt ämne. Dessutom är snart nästa nummer av Äldre i Centrums vetenskapliga supplement snart här.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…