Avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit

I årets sista avsnitt av Äldre i Centrum-podden samlar redaktionen ihop en krönika över 2022 som har innehållit en hel del gåfotboll och spännande reportage. Dessutom får du höra om de olika artiklarna i det senaste numret av tidningen, #4/22, vars tema är hörselnedsättning.

Utmaningarna med hörselnedsättning är många och ökar med åldern. Det handlar inte alldeles för sällan om att hamna utanför i sociala sammanhang, något som eventuellt kan påverka den kognitiva förmågan.

Men det finns också hopp om att kunna bromsa försämringen av hörseln med hjälp av ny teknik, något som chefredaktör Lotta Segelberg berättar om i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden.

Redaktör Mai Engström pratar om hur det var att intervjua forskaren Ulrika Winblad som är professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet, och som undersöker hur organisering och styrning påverkar sjukvården och äldreomsorgen.

Micke Mildén slår ett slag för Karin Lövgrens recension av boken A cultural biography of the prostate, som tar med läsaren genom prostatans betydelse genom historien ur flera olika perspektiv.

Redaktionen berättar också om vad de särskilt minns från det gångna året och vad framtiden kommer att bjuda på. Nästa år kommer Äldre i Centrum-podden att byta form – eller snarare återgå – till att bjuda in expertgäster för att samtala om ett specifikt ämne. Dessutom är snart nästa nummer av Äldre i Centrums vetenskapliga supplement snart här.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Fiffig lösning för att sköta tandproteser

För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…

Dialog viktigt för akutbeslut i nära vård

Övergången till nära vård pågår på alla nivåer i vårdkedjan. Nu konstaterar Elin-Sofie Forsgärde på Linnéuniversitetet att det krävs anpassningar exempelvis i beslutsstöden…

Äldre män har god förmåga att bygga muskler

Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan har undersökt hur muskeltillväxten ser ut hos äldre personer och funnit att åldern inte påverkar förmågan att bygga…

Fler nyheter

Många äldre känner sig ensamma visar Folkhälsomyndighetens studie

Det är främst äldre över 85 år samt unga personer mellan 16 och 29 år som saknar någon att samtala och anförtro sig…

Tio forskare står i en trappa.

UserAge avslutar med konferens om brukarmedverkan

I sex år har forskningsprogrammet UserAge undersökt möjligheter och utmaningar med brukarmedverkan. Nu är det dags för avslutningskonferens.

Förändringar i hjärnan vanligt bland äldre med gångbesvär

Mer än var tredje äldre person har problem att gå. En del har stora hålrum i hjärnan, så kallade hjärnventriklar, som är ett…