Foto: Mai Engström

Avsnitt 22 Äldre i Centrum-podden: Äldre företagare – en samhällsvinst?

Visste du att det är vanligare att vara egen företagare än anställd vid 73 års ålder? Lyssna till vårt samtal om att vara äldre och företagare med forskarna Elisabeth Sundin och Elisabet Cedersund, båda professorer vid Linköpings universitet som studerat eget företagande i olika former och åldrar.

Allt fler fortsätter att arbeta efter den ordinarie pensionsåldern, men många väljer att arbeta vidare i eget företag. Vilka är dessa äldre som driver egna företag och vilka incitament finns för att fler ska göra det? I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar samtalet om äldre entreprenörer.

Gäster denna gång är forskarna Elisabeth Sundin, professor emerita i företagsekonomi, och Elisabet Cedersund, professor emerita i äldre och åldrande, båda vid Linköpings universitet. De har båda länge studerat eget företagande i olika former och åldrar. De menar bland annat att entreprenörskap bland äldre tillför helt nya perspektiv på företagsforskningen – och även på åldrande. De ger även svar på frågan: På vilket sätt skulle samhället dra nytta av att fler äldre personer arbetar i egna företag?

Lyssna på det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 22: Äldre företagare – en samhällsvinst?

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via SoundcloudSpotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Boken Äldre företagare

PreviewFör dig som vill veta mer rekommenderar vi boken Äldre företagare skriven av Elisabet Sundin som medverkar i podden. Den bygger på intervjuer med tjugo företagare som driver arton företag av mycket olika karaktär. Det framgår att det finns många äldre företagare i Sverige och att de genom sin verksamhet ger ett avsevärt bidrag till samhället och ekonomin.  Boken avslutas med några råd till beslutsfattare som vill bidra till att öka antalet äldre som startar och driver företag. Författaren menar även att forskare kan bli bättre på att uppmärksamma företagare i mogen ålder.

 

 

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…