Kvinna har fallit i snöhalka
Foto: Maria Sbytova & Getty Images

Blockering av nerv minskar smärta vid höftfraktkur

Det går att smärtlindra patienter som fått en höftfraktur utan hjälp av opiater. Det visar en avhandling av Anna Unneby från Umeå. Genom en tillfällig blockering av lårbensnerven dämpas nervimpuslerna till hjärnan och smärtan minskar för patienter som väntar på operation. Avhandlingen visar också att patienterna upplevde en stor variation i smärta.

– Smärta är komplext och kräver individualiserat synsätt utifrån varje patient som tillägg till evidensbaserade riktlinjer för bedömning och smärtlindring, säger Anna Unneby, doktorand, i en nyhet från Umeå universitet.

Smärtlindringen sker genom en så kallad femoralisblockad, en tillfällig blockering av lårbensnerven, som stänger av signalerna till hjärnan om att det gör ont. Patienter uppger att de drabbas av lägre smärta och behöver mindre mängd smärtstillande läkemedel, än en kontrollgrupp som bara fick smärtstillande behandling med opioider i väntan på operation.

Oavsett om patienten fick läkemedel som smärtstillande eller blockering av nerven, så påverkades inte förekomsten av de vanligaste komplikationerna före och efter operation.

Patienterna upplevde en stor variation i smärta vid höftfraktur, vilket avhandlingen också visar. De hanterar värken på många olika sätt och uppger att de är beroende av personalens vilja att att hjälpa dem vid när de har ont.

Anna Unneby arbetar som sjuksköterska på Ortopedkliniken i Umeå med smärta som specialitet.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.