Kvinna har fallit i snöhalka
Foto: Maria Sbytova & Getty Images

Blockering av nerv minskar smärta vid höftfraktkur

Det går att smärtlindra patienter som fått en höftfraktur utan hjälp av opiater. Det visar en avhandling av Anna Unneby från Umeå. Genom en tillfällig blockering av lårbensnerven dämpas nervimpuslerna till hjärnan och smärtan minskar för patienter som väntar på operation. Avhandlingen visar också att patienterna upplevde en stor variation i smärta.

– Smärta är komplext och kräver individualiserat synsätt utifrån varje patient som tillägg till evidensbaserade riktlinjer för bedömning och smärtlindring, säger Anna Unneby, doktorand, i en nyhet från Umeå universitet.

Smärtlindringen sker genom en så kallad femoralisblockad, en tillfällig blockering av lårbensnerven, som stänger av signalerna till hjärnan om att det gör ont. Patienter uppger att de drabbas av lägre smärta och behöver mindre mängd smärtstillande läkemedel, än en kontrollgrupp som bara fick smärtstillande behandling med opioider i väntan på operation.

Oavsett om patienten fick läkemedel som smärtstillande eller blockering av nerven, så påverkades inte förekomsten av de vanligaste komplikationerna före och efter operation.

Patienterna upplevde en stor variation i smärta vid höftfraktur, vilket avhandlingen också visar. De hanterar värken på många olika sätt och uppger att de är beroende av personalens vilja att att hjälpa dem vid när de har ont.

Anna Unneby arbetar som sjuksköterska på Ortopedkliniken i Umeå med smärta som specialitet.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…