Den aktuella studien innefattar över 5 000 observationer på 103 vårdavdelningar. Foto: Högskolan i Gävle

Bristande organisation bryter ryggar i vård och omsorg

Högskolan i Gävle i samarbete med det danska nationella forskningscentret för arbetsmiljö visar att avdelningars organisation har avgörande betydelse för uppkomsten av ryggsmärtor och sjukskrivningar bland personal inom äldrevården.

Anställda inom äldrevård och -omsorg hör till de yrkesgrupper där det är vanligast med rygg- och nacksmärtor, bland annat till följd av tunga lyft. Men för att minska sjukskrivningarna räcker det enligt den nya studien inte att skaffa hjälpmedel eller lära sig lyftteknik.

– Om vårdpersonalen blir avbruten och om man är flera som hjälps åt har också stor betydelse, säger Leticia Januario, postdokforskare i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, i ett pressmeddelande.

I en stor studie av dansk äldreomsorg registrerade hon och hennes forskarkollegor antalet lyft, vilka hjälpmedel som användes, om personalen blev avbruten i sina arbetsuppgifter och hur de hjälpte varandra. Sedan delade de in de studerade avdelningarna i fyra olika arbetstyper, och kopplade ihop observationerna med sjukskrivningstal och hur drabbade de anställda var av rygg- och nacksmärtor följande år. Två av avdelningstyperna visade sig ha betydligt högre sjukskrivningstal och smärtproblematik.

– Detta visar hur viktigt det är att jobba smart och planera arbetet tillsammans i team. Studien visar framför allt hur viktig den nära organisationen är för att kunna minska sjukskrivningar och smärtproblematik, säger Leticia Januario.

Hon anser att även om studien gjordes i Danmark är en jämförelse med svenska förhållanden relevant. Hon lyfter fram att en ny SNS-rapport visar att äldreomsorgspersonal i Sverige till och med har upplevt en försämring av arbetsförhållandena, något som inte synts i Finland, Norge och Danmark.

– Kanske kan omfattningen skilja sig åt, men vi tror att våra resultat är tillämpliga på den svenska äldreomsorgsmiljön, säger hon till Äldre i Centrum.

Nästa steg blir nu att skapa verktyg och metoder så att arbetet på äldreboenden kan organiseras smartare. Då tror forskarna att de anställda i högre utsträckning kan undvika både problem med rygg- och nacksmärtor och sjukskrivningar.

LÄS FORSKNINGSSTUDIEN OCH SNS-RAPPORTEN

Januario LB, Mathiassen SE, Stevens ML, Holtermann A, Bergström G, Rugulies R, Karstad K, Hallman DM. Are resident handlings in eldercare wards associated with musculoskeletal pain and sickness absence among the workers? A prospective study based on onsite observations. Scandinavian journal of work, environment and health.

Westerberg K & Nordin M. Äldreomsorgens ständiga förändringar – om organisation, arbetsmiljö och ledarskap. SNS 2021.

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…