Med hjälp av enkäter och intervjuer ska livskvaliteten undersökas hos äldre som överlevt den allvarligaste formen av hudcancer. Foto: Pikist

Canceröverlevares livskvalitet undersöks

Med hjälp av intervjuer ska forskare undersöka livskvaliteten hos äldre personer som har överlevt den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom. Resultatet ska sedan användas för att ta fram en app som innehåller råd på vart man ska vända sig vid behov.

Över 80 procent av de som drabbas av malignt melanom överlever sjukdomen i dag, mycket tack vare bättre diagnostik och effektivare behandling. Vissa lever ett bra liv efter sjukdomen, medan andra har svårt att hitta tillbaka till vardagslivet.

Akademiskt primärvårdscentrum, Apc, har startat ett nytt forskningsprojekt som ska förbättra livskvaliteten för medelålders och äldre personer som har överlevt cancern. Med hjälp av djupintervjuer och enkäter ska forskarna också ta fram hälsovårdstjänster för symptomövervakning, behandling och rehabilitering.

– Cancer är främst de äldres sjukdom. Ändå ingår de sällan i vetenskapliga studier och är inte heller en homogen grupp utifrån ålder, utan bör bemötas utifrån sina individuella behov. Därför är djupintervjuerna viktiga, säger Emmanouil Kokoroskos, som tillsammans med forskaren Panos Papachristou designar och samordnar projektet.

Resultatet ska mynna ut i en app där artificiell intelligens, AI, används för att exempelvis kunna ge råd och tala om vart man kan vända sig om man behöver komma i kontakt med vården.

– Deltagarna kommer få individuellt anpassad information med egenvårdsråd och rekommendationer på hur de själva kan justera exempelvis fysisk aktivitet eller UV-exponering, något som förknippas med sämre livskvalitet, säger Panos Papachristou.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…