Med hjälp av enkäter och intervjuer ska livskvaliteten undersökas hos äldre som överlevt den allvarligaste formen av hudcancer. Foto: Pikist

Canceröverlevares livskvalitet undersöks

Med hjälp av intervjuer ska forskare undersöka livskvaliteten hos äldre personer som har överlevt den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom. Resultatet ska sedan användas för att ta fram en app som innehåller råd på vart man ska vända sig vid behov.

Över 80 procent av de som drabbas av malignt melanom överlever sjukdomen i dag, mycket tack vare bättre diagnostik och effektivare behandling. Vissa lever ett bra liv efter sjukdomen, medan andra har svårt att hitta tillbaka till vardagslivet.

Akademiskt primärvårdscentrum, Apc, har startat ett nytt forskningsprojekt som ska förbättra livskvaliteten för medelålders och äldre personer som har överlevt cancern. Med hjälp av djupintervjuer och enkäter ska forskarna också ta fram hälsovårdstjänster för symptomövervakning, behandling och rehabilitering.

– Cancer är främst de äldres sjukdom. Ändå ingår de sällan i vetenskapliga studier och är inte heller en homogen grupp utifrån ålder, utan bör bemötas utifrån sina individuella behov. Därför är djupintervjuerna viktiga, säger Emmanouil Kokoroskos, som tillsammans med forskaren Panos Papachristou designar och samordnar projektet.

Resultatet ska mynna ut i en app där artificiell intelligens, AI, används för att exempelvis kunna ge råd och tala om vart man kan vända sig om man behöver komma i kontakt med vården.

– Deltagarna kommer få individuellt anpassad information med egenvårdsråd och rekommendationer på hur de själva kan justera exempelvis fysisk aktivitet eller UV-exponering, något som förknippas med sämre livskvalitet, säger Panos Papachristou.

Relaterat

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Äldre man som sitter på sin säng

Så påverkar sjukdomar vår sömn

Många äldre personer upplever att de har svårt att sova. Att sömnen förändras när vi blir äldre är naturligt, men kan bli problematiskt…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…