Coronaisolering sätter spår hos äldre

90 procent av personer över 70 år har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer under coronapandemin. Men hälften uppger att de mått dåligt av isoleringen. Det visar en studie från Karlstads universitet.

Det pågår ett stort antal studier om hur isoleringen under coronapandemin har påverkat Sveriges äldre befolkning. En av de först publicerade kommer från Johanna Gustavsson och Linda Beckman, verksamma vid Centrum för forskning om samhällsrisker, respektive folkhälsovetenskap, vid Karlstads universitet.

Det var i våras som nästan 1 900 personer från 70 år och uppåt svarade på forskarnas enkät om hur de hanterat coronakrisen. Och det visade sig att en stor majoritet har påverkats och tvingats ändra sitt liv.

– Nära 90 procent anger att man i stor utsträckning följer rekommendationerna. Över 95 procent har också anpassat sig och ändrat sina dagliga rutiner, säger Johanna Gustavsson i en intervju med SVT Nyheter.

En stor del av de svarande, 63 procent, uppger att de tillbringar all sin tid i hemmet. Men en av de aktiviteter som gjort att många lämnat sin bostad är att handla mat. 18 procent svarar att de handlar mat som vanligt, medan 48 procent svarar att de handlar, men på tider då det inte är så mycket folk i butikerna.

Även de äldres psykiska hälsa har påverkats av coronapandemin. Drygt 60 procent oroar sig för sin hälsa och 80 procent oroar sig för sina nära och kära. Hälften av de svarande säger att de mått dåligt av isoleringen.

Under hösten kommer deltagarna i studien att få svara på en uppföljande enkät.

– Vi vill se hur de förhåller sig till pandemin nu när det gått så lång tid. Vi vill också veta hur de mår, och om till exempel den psykiska ohälsan ökat, säger Johanna Gustavsson.

Läs artikeln

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.