Coronaisolering sätter spår hos äldre

90 procent av personer över 70 år har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer under coronapandemin. Men hälften uppger att de mått dåligt av isoleringen. Det visar en studie från Karlstads universitet.

Det pågår ett stort antal studier om hur isoleringen under coronapandemin har påverkat Sveriges äldre befolkning. En av de först publicerade kommer från Johanna Gustavsson och Linda Beckman, verksamma vid Centrum för forskning om samhällsrisker, respektive folkhälsovetenskap, vid Karlstads universitet.

Det var i våras som nästan 1 900 personer från 70 år och uppåt svarade på forskarnas enkät om hur de hanterat coronakrisen. Och det visade sig att en stor majoritet har påverkats och tvingats ändra sitt liv.

– Nära 90 procent anger att man i stor utsträckning följer rekommendationerna. Över 95 procent har också anpassat sig och ändrat sina dagliga rutiner, säger Johanna Gustavsson i en intervju med SVT Nyheter.

En stor del av de svarande, 63 procent, uppger att de tillbringar all sin tid i hemmet. Men en av de aktiviteter som gjort att många lämnat sin bostad är att handla mat. 18 procent svarar att de handlar mat som vanligt, medan 48 procent svarar att de handlar, men på tider då det inte är så mycket folk i butikerna.

Även de äldres psykiska hälsa har påverkats av coronapandemin. Drygt 60 procent oroar sig för sin hälsa och 80 procent oroar sig för sina nära och kära. Hälften av de svarande säger att de mått dåligt av isoleringen.

Under hösten kommer deltagarna i studien att få svara på en uppföljande enkät.

– Vi vill se hur de förhåller sig till pandemin nu när det gått så lång tid. Vi vill också veta hur de mår, och om till exempel den psykiska ohälsan ökat, säger Johanna Gustavsson.

Läs artikeln

Relaterat

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på fyra äldreboenden. Det berättar författarna bakom Studieförbundet näringsliv och samhälles (SNS) i en ny rapport.

De stod mitt i en flod av information

Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades in i minsta detalj när det forsade in nya regler och idéer.

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.