Besök Gerdaprojektets hemsida:

Dags för ny runda i svenskfinska Gerdaprojektet
Umeå har gjort sig kända för sina databaser med goda möjligheter att studera livsloppets effekter på åldrandet. En av dem är Gerda, Gerontologisk regional databas, som i samarbete med Åbo akademi, Yrkeshögskolan Novia och Seinäjoki Yrkeshögskola samlar in data om den äldre befolkningen i Västerbotten, Österbotten och Södra Österbotten. I år utökades samarbetet dessutom till befolkningen på Åland, tillsammans med Högskolan på Åland.
Tidigare datainsamlingar har skett 2005, 2010 samt 2016, och nu samlar sig Gerda för en ny insamlingsomgång. Under oktober och november skickas en enkät ut med frågor om hälsa, levnadsvillkor, intressen, umgänge, ekonomi, politiskt och socialt deltagande, inflytande och hur coronapandemin påverkade livet. I Västerbotten når enkäten 9 000 personer, födda 1930, 1935, 1940, 1945, 1950 och 1955. Tidigare har svarsfrekvensen legat på över 70 procent.
– Vi hoppas att riktigt många vill delta. Ökade kunskaper om hälsa kan i förlängningen ge förutsättningar för bättre vård, omsorg och förebyggande insatser, säger Birgitta Olofsson, professor i omvårdnad vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Hittills har Gerdasamarbetet burit frukt med över 100 vetenskapliga artiklar och 28 doktorsavhandlingar i Sverige och Finland.
Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…
Fler nyheter

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand
Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…