Rullatorer

Dålig krisberedskap i äldreomsorgen

Socialstyrelsens enkät om krisberedskapen i äldreomsorgen visar att bara 43 procent av landets kommuner har kontinuitetsplaner för sin verksamhet.

Kontinuitetsplaner är verktyg för att säkerställa att verksamheter som särskilda boenden och hemtjänst kan upprätthållas i krissituationer.

– Det kan handla om allt från strömavbrott och att personal inte kommer till jobbet till en pandemi av det slag vi nu upplever, säger Stina Hovmöller, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har genomfört en enkätundersökning, som visar att beredskapen varierar mellan kommunerna. 43 procent har kontinuitetsplaner för särskilda boenden för äldre, hemtjänst och för bostäder med särskild service enligt LSS för vuxna.

– Fler kommuner har kontinuitetsplaner 2020 jämfört med när vi gjorde motsvarande undersökning 2019, men undersökningen visar också att det finns behov av ett fortsatt utvecklingsarbete, säger Stina Hovmöller.

Socialstyrelsen konstaterar också att mer än hälften av kommunerna saknar rutiner för att inkludera krisberedskap i kravspecifikationen vid upphandlingar av verksamheter.

– Det är överlag vanligare att storstäder och storstadsnära kommuner har rutiner för att inkludera krav på krisberedskap vid upphandling. Den kris vi befinner oss i nu kommer att ge oss många lärdomar, säger Stina Hovmöller.

Enkäten genomfördes innan coronapandemin fick sitt utbrott.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…