Foto: Leif Ingvarsson/Mostphotos

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften av den befintliga personalen vill lämna yrket.

I en ny rapport har fackförbundet Kommunal frågat sina medlemmar om de vill jobba kvar i sitt yrke. Bara 46 procent svarar att de vill fortsätta arbeta inom äldreomsorgen i tre år till. För fyra år sedan svarade 60 procent ja på samma fråga. Kommunal drar slutsatsen att personalflykten kan bli en ödesfråga för äldreomsorgen.

Störst inverkan på önskan att lämna arbetet i äldreomsorgen har känslan av att vara psykiskt trött efter varje arbetsdag. Många upplever också att jobbet är fysiskt ansträngande, att de inte kan tillgodose de äldres behov och att det är svårt att få ihop jobbet med privatlivet. Andra orsaker är att man är rädd att inte orka ända till pensionen, att inte ha stöd av sin närmaste chef, att inte få eller orka arbeta heltid, att ha för låg lön och en pension som inte kommer att räcka till, samt att sakna flexibilitet i arbetslivet.

I ett nordiskt perspektiv uppvisar Sverige dåliga siffror. Här vill tio procent fler än i övriga Norden lämna sitt yrke. Det finns också en viss skillnad mellan personal i vinstdrivande och kommunal äldreomsorg. I kommunerna vill 47 procent stanna i yrket, jämfört med 42 procent bland de privata arbetsgivarna.

Läs rapporten

Relaterat

En kultur för lärande i äldreomsorgen

Hur vänder du ett möte där det saknas struktur, ansvar, förberedelse och engagemang i arbetsgruppen? Boken Ledarskap inom ­äldreomsorg vill ge ledare stöd…

Kära dagbok …

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Fler nyheter

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…