Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Varje år sedan 2003 delar Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, ut Stora gerontologipriset till personer och verksamheter som har gjort stora insatser inom äldre- och åldrandeområdet.
I år går priset till den ideella föreningen Äldrekontakt som förebygger och bryter ofrivillig ensamhet hos äldre genom att arrangera fikaträffar för äldre personer. Det är första gången som en organisation får ta emot utmärkelsen.
– Det känns fantastiskt roligt! Det är en ära och vi ser det som ett kvitto på att vår verksamhet behövs och gör skillnad, säger Therese Gyll, verksamhetschef på Äldrekontakt.
Föreningen har varit verksam sedan 2008 och finns i 34 kommuner. Verksamheten vänder sig till äldre som är över 75 år som lever isolerade och känner sig ensamma. Varje månad arrangeras träffar där volontärer skjutsar och bjuder in äldre personer till fikastunder.
– I stället för att äldre sitter i varsin lägenhet och längtar efter gemenskap, hjälper vi dem att lära känna varandra över en fika hos våra volontärer. På det här sättet får annars ensamma äldre hjälp att träffas så länge de vill, kan och orkar utan att det kostar dem någonting, säger Therese Gyll.
Cirka 900 volontärer hjälper uppskattningsvis 650 äldre att hålla kontakten varje månad.
De regelbundna fikaträffarna med jämnåriga och möjligheten att umgås över generationsgränserna är några av anledningarna till att Äldrekontakt får priset, skriver SGS i motiveringen.
Priset, som består av ett inramat diplom och en summa på 20 000 kronor, delades ut under Sveriges gerontologidag som hölls 28 mars. Så här kommer pengarna att användas, berättar Therese Gyll:
– Vi kommer att använda dem till att delfinansiera uppstarten av en ny fikagrupp så att fler kan ta del av vår verksamhet. Nu efter pandemin är det viktigare än någonsin!
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka sociala aktiviteter för personer med demens. Det visar en ny avhandling…
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…
En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…